Ατυχής ο αποκλεισμός του Ευρωκοινοβουλίου και της Άννυς Ποδήματα από την ελληνική Προεδρία

9.1.14


Κάτι παραπάνω από ατυχής φαίνεται ότι ήταν ο αποκλεισμός του Ευρωκοινοβουλίου από την τελετή ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να οφείλεται και σε εσωκομματικά άγχη του περιβάλλοντος Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ δεν ήταν σε θέση να παρευρεθεί και πρότεινε να τον εκπροσωπήσει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Άννυ Ποδηματά. Το αίτημα του κ. Σουλτζ δεν έγινε δεκτό για τυπικούς λόγους αλλά ενδεχομένως και για...άτυπους καθώς είναι γνωστό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει φερθεί με άσχημο τρόπο στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς οι περισσότεροι αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου.

Με σύντομη δήλωση της πάντως μέσω του Facebook, η κ. Ποδηματά επέλεξε να μην δώσει συνέχεια στο θέμα εξηγώντας με ψυχραιμία τι ακριβώς συνέβη:

Εκφράζω τη λύπη μου που το ΕK ως ένα από τα 3 θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν εκπροσωπήθηκε στην επίσημη τελετή ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας.

Tο γεγονός οφείλεται προφανώς στο ότι δεν έγιναν εγκαίρως οι κατάλληλες συνεννοήσεις. O Πρόεδρος του ΕK αργά το απόγευμα της Tρίτης μου ζήτησε να τον εκπροσωπήσω ως Aντιπρόεδρος στην τελετή ανάληψης της Προεδρίας. 

Aπό την πλευρά της η Ελληνική Προεδρία ενημέρωσε το ΕK ότι αυτή η αλλαγή δεν ήταν εφικτή για λόγους πρωτοκόλλου αλλά και γιατί το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ήδη οριστικοποιηθεί.

Όπως και να έχει πάντως, αποτελεί πράγματι ένα τεράστιο παράδοξο το να μην φροντίσει η ίδια η Ελλάδα να προβάλει και να τιμήσει τόσο το θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου όσο και την Ελληνίδα αντιπρόεδρο του.