Ο Τσίπρας κατηγορεί τη Μέρκελ για το «άγχος» της για το δημοψήφισμα Παπανδρέου το οποίο ο ίδιος δεν στήριξε

19.1.14


Σε πρόσφατο άρθρο του στη Le Monde, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι τώρα πια καταλαβαίνει «το μεγάλο άγχος που επέδειξε η ίδια (η Μέρκελ) και ο κ. Σαρκοζί στις Κάννες μπροστά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».

Το παράδοξο είναι ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε πολύ μεγαλύτερο άγχος από την Καγκελάριο της Γερμανίας. Μιλώντας τότε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηριστικά αναφέρει:

Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι αν επιχειρήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θέσει τέτοια διλήμματα, η πραγματική και όχι η υποθετική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη. Μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλημμα και να πάρει απάντηση αρνητική. Άρα, αν είναι έτσι όπως τα λέτε, τότε πρόκειται για  μια πολύ επικίνδυνη ζαριά όχι για τον πρωθυπουργό, αλλά για τη χώρα. Αν πρόκειται για μια απόπειρα οχυρωματικών έργων και ανασυγκρότησης του μπλοκ του μνημονίου, τότε ούτως ή άλλως έχει κοντά ποδάρια. Αν πρόκειται για μια προσπάθεια φυγής χωρίς την άστατη πρόσκρουση στην εκλογική διαδικασία του ίδιου του πρωθυπουργού, τότε δεν αφορά τη χώρα. Αφορά τον ίδιο και καλύτερο θα ήταν για όλους μας να το προγραμματίσει αυτό με τον πιο οργανωμένο τρόπο. Να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα στη λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχουν συνταγματικές διαδικασίες που το προβλέπουν τις οποίες και ζήτησα σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι τώρα πια γνωρίζουμε γιατί η Μέρκελ είχε άγχος, μπορεί κάποιος να μας πει γιατί αγχώθηκε τόσο και ο Τσίπρας;