Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί να καταβληθούν στους ένστολους μετά την απόφαση του ΣτΕ

20.1.14


Σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και τα ποσά που παρακρατήθηκαν πρέπει να επιστραφούν.

Η επίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες στα δημόσια ταμεία ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 100 εκατ. ευρώ, και θα χρειαστεί να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Οι περικοπές αυτές είχαν επιβληθεί με νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2012 και για την εφαρμογή του είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο ώς το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της.

Ο επίμαχος νόμος προέβλεπε εξοικονόμηση συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ από την μείωση των μηναίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων με βάσει τα ειδικά μισθολόγια. Αν δικαιωθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι ειδικών μισθολογίων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, το ποσό αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Πηγή: ΣΚΑΙ  

Σχόλιο Παραπολιτικής: Θα έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης καθώς πέρα από την κριτική στους δικαστές που ενδέχεται να μην αντιλαμβάνονται την οικονομική κατάσταση της χώρας, ίσως να πρέπει να ασκηθεί κριτική και στο νομοθέτη αν έχει συντάξει επιπόλαια τον συγκεκριμένο νόμο.