Ντροπή για τη χώρα τόσων ανέργων να είναι υπουργός Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης

7.1.14


Ο Γιάννης Βρούτσης δεν είναι ο μόνος υπουργός αυτής της κυβέρνησης που δεν ξέρει τι του γίνεται, ούτε κι αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη με υπουργούς που δεν έχουν ιδέα γύρω από το αντικείμενο τους. Ο Γιάννης ο Βρούτσης όμως θέλει να μάθουμε όλοι ότι δεν ξέρει τι του γίνεται.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Δεκέμβριο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε, εκτός των άλλων, το εξής:

Το 2013 έκλεισε με μία ευχάριστη και αισιόδοξη καταγραφή του «Εργάνη» καθώς τον Δεκέμβριο το ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης βρέθηκε, μετά από 10 χρόνια, θετικό με 19.999 νέες θέσεις ενώ το συνολικό ισοζύγιο της χρονιάς που «έφυγε» είναι επίσης θετικό καθώς δημιουργήθηκαν 133.488 περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης. Ρεκόρ δεκαετίας!

Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα όλους αυτούς τους μήνες επιβεβαιώνουν αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή. Ότι η αγορά εργασίας σταθεροποιείται ενώ οι ρυθμοί εξέλιξης της ανεργίας φθίνουν συνεχώς καθώς από το 44,4% του Ιουνίου του 2012 είχαν πέσει το Σεπτέμβριο του 2013 στο 5,9%.

Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 είδαμε πτώση του ποσοστού της ανεργίας μετά από 60 μήνες συνεχούς αύξησης ενώ οι δείκτες της απασχόλησης ήδη από τον Απρίλιο του 2013 και έπειτα εμφανίζουν αυξητική τάση.

Λοιπόν, επειδή τα πολλά λόγια περιττεύουν, το 2013 η ανεργία θα αγγίξει περίπου το 25,5% ενώ ο προϋπολογισμός τη προέβλεπε στο 22,8%. Το 2012 η ανεργία είχε φτάσει το 22,4%, δηλαδή μέσα στο ευτυχές κατά τον Βρούτση 2013 αυξήθηκε κατά 3 ολόκληρες μονάδες.

Το να μην μπορεί ο καθένας να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ «θέσης εργασίας» και «σύμβασης εργασίας», είναι λογικό, το να μην μπορεί να το κάνει όμως ο αρμόδιος υπουργός μιας χώρας με 1.500.000 ανέργους είναι κάτι κάπως προβληματικό.

Φοβόμαστε κάποιοι δικαίως τον οικονομικό αναλφαβητισμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί εδώ είναι πραγματικά ανεκδιήγητοι.