ΔΗΜΑΡ: Αντίθετη με το νόμο η διεξαγωγή Ευρωεκλογών μαζί με τον β' γύρο των εκλογών ΟΤΑ

16.1.14

Παραθέτω τη χθεσινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την ημερομηνία διεξαγωγής του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών:

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι καταφανώς αντίθετη με τον νόμο.

Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 114 του ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) οι εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών γίνεται «την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».

Από την διάταξη αυτή προκύπτει σαφώς ότι ο νόμος εννοεί ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αφορά τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όχι μόνον διότι ο διακηρυγμένος σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η μέγιστη δυνατή μείωση του κόστους διεξαγωγής των εκλογών –που δεν επιτυγχάνεται βέβαια με την ταυτόχρονη διεξαγωγή μόνο στους δήμους και τις περιφέρειες που έχουν δεύτερο γύρο- αλλά και διότι, θεωρητικά, μπορεί να μην υπάρξει καν δεύτερος γύρος, αφού τίποτε δεν αποκλείει το σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχών να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της, εναρμονίζοντας την ημερομηνία των εκλογών με το γράμμα και τον σκοπό του νόμου, διότι τυχόν εμμονή στην αρχική εξαγγελία της συνιστά πρόδηλη παραβίαση της νομιμότητας στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Θυμίζω ότι τη σαφή παραβίαση του νόμου έχουν ήδη καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης (εδώ).

Δεν ζητάει κανείς και τίποτα φοβερό από την κυβέρνηση: απλώς να εφαρμόσει τον νόμο!

5 σχόλια:

 1. Θα ρωτήσει κανένας τον Άδωνη, που του αρέσει τόσο πολύ η εφαρμογή των νόμων, τι γνώμη έχει για το θέμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις την οδηγεί στην αναζήτηση συμμάχων. Εντάξει, το καταλάβαμε... Άλλη μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ κι επίσημα πλέον η ΔΗΜΑΡ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι πρεμούρα έχει πιάσει όλες τις... προοδευτικές δυνάμεις με την ημερομηνία των εκλογών; Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Το λέει το ζώδιο τους ότι την τάδε ημερομηνία μόνο μπορεί να κερδίσουν; Δεν εξηγείται αλλιώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άλλο θέμα, πιο σοβαρό, που απασχολεί τον τόπο δεν βρίσκουν όλοι αυτοί; Στερείται σοβαρότητας πλέον το πράγμα. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με υποψιάζει όλο αυτό το σκηνικό... Κάτι φοβούνται όλοι αυτοί κι έχουν βγει στα κεραμίδια... Και μη μου πείτε ότι αγχώθηκαν για τους νόμους γιατί θα γελάσω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή