Η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον Ελ Γκρέκο διοργανώνεται στο Τολέδο

17.1.14


Στη μεγαλύτερη έκθεση για τον Ελ Γκρέκο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ και η οποία θα λάβει χώρα στο Τολέδο της Ισπανίας, θα «ταξιδέψουν» τρία έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τους πίνακες «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (1560-67), από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και η «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Τα έργα αυτά θα συμπεριληφθούν στην έκθεση με τίτλο «Ο Έλληνας του Τολέδο» («The Greek of Toledo»), που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Santa Cruz από 14 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου 2014.
Η έκθεση, που γίνεται στο πλαίσιο του Έτους Ελ Γκρέκο, όπως κηρύχθηκε το 2014 από Ισπανία και Ελλάδα (η χώρα μας το έχει κηρύξει από το 2012), γίνεται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Κρητικού ζωγράφου, που συμπληρώνονται στις 7 Απριλίου.

Θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον κορυφαίο δημιουργό και η πρώτη στο Τολέδο, στην οποία θα εκτεθούν έργα του από ξακουστά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, όπως η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αγίου Φερνάντο, το Μουσείο ντελ Πράδο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.

Αναλυτικά εδώ, η σχετική σελίδα στο Facebook εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Η έκθεση είναι όντως πολύ σπουδαία. Συμμετέχουν τα καλύτερα μουσεία του κόσμου και εκεί στέλνονται και όλα τα έργα του Γκρέκο που βρίσκονται στην Ελλάδα-Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Μπενάκη-Ηράκλειο-Ερμούπολη. Ο κατάλογος της έκθεσης έφτασε και στα ελληνικά βιβλιοπωλεία-στα αγγλικά-όσοι μπορούν να διαθέσουν κάποια παραπάνω ευρώ, ας τον πάρουν. Ξεφυλλίζονταε τον διαπίστωσα ότι γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη κρητική περίοδο του Γκρέκο και ο συγγραφέας του καταλόγου πέρασε αρκετό καιρό στην Ελλάδα μελετώντας αρχεία και πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή