Επικίνδυνος για τη χώρα ο συμβολισμός του «τι κι αν το λέει το Μνημόνιο;»

3.1.14


Στις 2 Ιανουαρίου του 2014, το ΠΑΣΟΚ έβγαλε μια ανακοίνωση για κάτι που ισχύει από τη 1η Ιανουαρίου κι έχει αποφασιστεί (και από το ΠΑΣΟΚ) πριν από αρκετούς μήνες.

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ακυρώσει την επιβολή των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία από «τις αρχές Οκτωβρίου». Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει λοιπόν κανείς είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα απέτυχε να επιβάλει τη βούληση του.

Απέτυχε μάλιστα να επιβάλει τη βούληση του για κάτι το οποίο κατά την άποψη μου είναι σωστό. Το ποσό των 25 ευρώ δεν είναι ασήμαντο σχεδόν για κανέναν Έλληνα, πόσο μάλλον για όσους συμπολίτες μας βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Το ΠΑΣΟΚ, ως το κόμμα που ιστορικά θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος και το ΕΣΥ στην Ελλάδα, όφειλε να έχει δώσει αυτή τη μάχη κανονικά, κι όχι εκ των υστέρων, και να την έχει κερδίσει.

Θέλω όμως να σταθώ σε κάτι που διάβασα στην επίμαχη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και είναι το εξής:

Το επιχείρημα του Υπουργού ότι «το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί» έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή).

Σε δεύτερη ανακοίνωση του, απαντώντας στο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα, η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε ως εξής:

Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε  όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και πάντα στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων με στόχο την επάνοδο στην ανάπτυξη, την στήριξη τη απασχόλησης, την προστασία ευπαθών ομάδων, την αποκατάσταση αδικιών, τη διόρθωση οριζόντιων μέτρων ανάγκης. Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης. Αυτή η γραμμή είναι η μόνη που αποδίδει αποτελέσματα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο.

Ας αφήσουμε λίγο το θέμα του εισιτηρίου στα νοσοκομεία στην άκρη κι ας δούμε τι λέει το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής. Λέει ότι κάποια μέτρα τα ψηφίζει στο πλαίσιο κάποιας «σκληρής διαπραγμάτευσης» κι όχι αναγκαστικά για να τα εφαρμόσει μετά ως μέλος της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ελάτε λίγο στη θέση του Ευρωπαίου πολιτικού/φορολογούμενου/τεχνοκράτη που ασχολείται εδώ και 4 χρόνια με τη μόνη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που παραμένει μια τόσο προβληματική περίπτωση. Τι ακριβώς θα σκεπτόσασταν για την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού της;

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αυτή επιλέχθηκε από τον ελληνικό λαό αντί του ΣΥΡΙΖΑ που δεσμευόταν να καταργήσει μονομερώς τα Μνημόνια και η ίδια στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που εννοεί «σκληρή διαπραγμάτευση» είναι να ψηφίζει μέτρα και να μην τα εφαρμόζει;

Και φταίνε τα ξένα ΜΜΕ που μας κράζουν;