Η κυβέρνηση καινοτομεί καθιερώνοντας φόρο υπέρ του πρωτογενούς πλεονάσματος (και δεν ντρέπεται)

3.1.14

Σε ισχύ τέθηκε από την Πρωτοχρονιά, το ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για 3 ευρώ μηνιαίως, που θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (αντί 4,24 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο για την πρώην ΕΡΤ) ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος που ορίζεται ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013.

Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1.1.2014 μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ ΑΕ και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Πηγή: In.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η φράση «η εταιρεία θα συνεισφέρει στο πρωτογενές πλεόνασμα» αληθινά με συγκλονίζει και νομίζω ότι θα συμπεριλαμβάνονται στο λεξικό με παράλογους όρους της Μεταπολίτευσης.

Ουσιαστικά, με την...ευκαιρία του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ, οι πολίτες θα πληρώνουν και κάτι ακόμα, όχι για κάποια υπηρεσία που απολαμβάνουν, αλλά για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ακόμα καλύτερο; Σύντομα η κυβέρνηση θα λέει «να, η ΝΕΡΙΤ είναι πλεονασματική»!

Μιας κι από ότι καταλαβαίνω η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, έχω να καταθέσω και μια σχετική πρόταση: να καθιερωθεί ένας φόρος υπέρ Παραπολιτικής για να συνεισφέρουμε κι εμείς με τα λεφτά σας στο πρωτογενές πλεόνασμα.

7 σχόλια:

 1. Σωστό, αλλά αυτό - το ήταν πλεονασματική δηλαδή με τη μεγαλύτερη εισφορά - ήταν και το βασικό επιχείρημα των εργαζομένων για να μην αλλάξει τίποτα... Άλλαξε ο Μανωλιός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από το οποίο πλεόνασμα θα αυξήσουμε μισθούς στα φασιστοειδή ένστολα μπάτσους και καραβανάδες. Τέλειο!

  Παναγιώτης Δ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα τσιράκια του Σαμαρά και του Βενιζέλου που πλαισίωσαν τις πολιτικές και διοικητικές θέσεις της Κυβέρνησης και της Νεριτ να ναι καλά.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παραπολιτικε ειτε εισαι ακραιος λαικιστης,ειτε εισαι απο αυτους που επιθυμουν και λυσσωδως προσπαθουν να μην επιτυχουμε ποτε ΠΠ(πρωτογενες πλεονασμα) και να μη δει ποτε η χωρα,ασπρη(ή εστω μπεζ) μερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ συνεισέφερε περισσότερα στο πρωτογεννές πλεόνασμα και πλήρωνε και 75 εκ για το ΔΕΣΜΗΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα 90 θα πάνε για να καλύψουν τη δαπάνη του κλεισίματος - ό,τι κι αν το βαφτίσανε, χωρίς ντροπή. Τόσο μας πήγε, όσο η "δωρεά" της εταιρείας για το πρωτογενές, σύμφωνα με τον υπουργό:
  http://www.mixcloud.com/calexacos/ο-παντελής-καψής-στη-νόνη-καραγιάννη-αθήνα-984-για-την-ερτ/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παραπολιτικέ τι θέλεις να πεις, δεν γίνεται αντιληπτο. Το πρόβλημα σου είναι τα τρία ευρώ; Εντελώς άστοχη η κριτική σου κατα την γνώμη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή