Η κυβέρνηση καινοτομεί καθιερώνοντας φόρο υπέρ του πρωτογενούς πλεονάσματος (και δεν ντρέπεται)

3.1.14

Σε ισχύ τέθηκε από την Πρωτοχρονιά, το ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για 3 ευρώ μηνιαίως, που θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (αντί 4,24 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο για την πρώην ΕΡΤ) ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος που ορίζεται ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013.

Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1.1.2014 μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ ΑΕ και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Πηγή: In.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η φράση «η εταιρεία θα συνεισφέρει στο πρωτογενές πλεόνασμα» αληθινά με συγκλονίζει και νομίζω ότι θα συμπεριλαμβάνονται στο λεξικό με παράλογους όρους της Μεταπολίτευσης.

Ουσιαστικά, με την...ευκαιρία του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ, οι πολίτες θα πληρώνουν και κάτι ακόμα, όχι για κάποια υπηρεσία που απολαμβάνουν, αλλά για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ακόμα καλύτερο; Σύντομα η κυβέρνηση θα λέει «να, η ΝΕΡΙΤ είναι πλεονασματική»!

Μιας κι από ότι καταλαβαίνω η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, έχω να καταθέσω και μια σχετική πρόταση: να καθιερωθεί ένας φόρος υπέρ Παραπολιτικής για να συνεισφέρουμε κι εμείς με τα λεφτά σας στο πρωτογενές πλεόνασμα.