Ιστορικές απαντήσεις από τον Τρισέ για το ποιος πραγματικά έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη

15.1.14


Ανήσυχος και επιφυλακτικός για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και κατ’ επέκταση στην τρόικα είχε δηλώσει ήδη από το ξέσπασμά της στην Ελλάδα ο Ζαν – Κλοντ Τρισέ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο των ακροάσεων για την έκθεση επί του ρόλου της τρόικας, ότι αρκετά κράτη – μέλη της ευρωζώνης δεν ήταν διατεθειμένα να βοηθήσουν έναν εταίρο τους που αντιμετώπιζε τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Η «ρήτρα της μη διάσωσης» (no bailout clause) οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κατά την εκτίμηση του κ. Τρισέ, «να πετάξουν το μπαλάκι στο ΔΝΤ». Ωστόσο, η δημιουργία της τρόικας ήταν, λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, με το ΔΝΤ να εκπροσωπεί τον διεθνή παράγοντα. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι καθώς κάποια κράτη αρχίζουν να εξέρχονται από το Μνημόνιο, η έννοια της τρόικας δεν θα έχει πλέον νόημα και θα εξαφανιστεί.

(...)

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, αν και απέφυγε να ονομάσει ποιοι ήθελαν την παρουσία του ΔΝΤ στην τρόικα, άφησε αρκετές διπλωματικές υπόνοιες, όταν τόνισε ότι οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης είχαν φροντίσει να αποδυναμώσουν την οικονομική διακυβέρνηση του κοινού νομίσματος παραβιάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για τον ίδιο, ο ρόλος της ΕΚΤ υπήρξε κρίσιμος για να μη χειροτερεύσει περισσότερο η «μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και να μην επαναληφθεί η Μεγάλη Ύφεση του 1929. Επανέλαβε δε πάνω από πέντε φορές ότι ήδη από το 2005, οι αποκλίσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας και ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών είχαν τόσο πολύ διευρυνθεί που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και ότι η Φραγκφούρτη είχε προειδοποιήσει επί αυτών.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από εκείνες που προσέφυγαν στην Τρόικα όπου ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει δυο πράγματα που δεν ισχύουν:

α) Ότι η χώρα προσέφυγε απευθείας στο ΔΝΤ, εξ' ου και τα «IMF go home».
β) Ότι η χώρα όχι μόνο προσέφυγε στο ΔΝΤ αλλά αυτό έγινε επειδή την κυβέρνησαν «προδότες».

Για όποιον θέλει να ακούσει, ο Τρισέ χθες μίλησε και εξήγησε τι ακριβώς συνέβη κι επανέλαβε για ακόμα μια φορά το προφανές, ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη επειδή οι Γερμανοί αλλά και οι Γάλλοι δεν γνώριζαν το πως και κυρίως δεν ήθελαν να βοηθήσουν τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν τότε τόσο ισχυρή που κατάφερε να επιβάλει την παρουσία του ΔΝΤ και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αλλά και...μεταγενέστερα στην Κύπρο, τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Εξάλλου, ακόμα κι αν «προδότες» έβαλαν και την Ιρλανδία στον μηχανισμό κι αν ακόμα το ΔΝΤ έκανε τόσα λάθη όσα τα ελληνικά κόμματα υποστηρίζουν, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί η Ιρλανδία ήδη κατάφερε να ξεμπερδέψει με το Μνημόνιο και δεν μετανιώνει καθόλου που μπήκε;

Μήπως ψεκάζουν και τους Ιρλανδούς;