Ιστορική ίδρυση τριων εδρών της ΔΕΗ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12.1.14


Τις τρεις Επώνυμες Έδρες, που θα ενισχύσουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου με την πλήρη χορηγική υποστήριξη της ΔΕΗ, παρουσίασαν την περασμένη(Πέμπτη 9/1/2014), σε κοινή εκδήλωση, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ – η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα μεταξύ ενός Πανεπιστημίου και μιας πολύ μεγάλης εταιρείας, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις Τοπικές Κοινωνίες της περιοχής – αξιοποιώντας το νεοσύστατο θεσμό των Επωνύμων Εδρών με βάση το άρθρο 47 του Ν. 4009/2011.

Οι τρεις Επώνυμες Έδρες εντάσσονται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας που έχουν υπογράψει το Π.Δ.Μ. και η ΔΕΗ και έχουν τα εξής γνωστικά αντικείμενα:
• Διαχείριση καινοτομίας- Επιχειρηματικότητα- Διασυνοριακές Συνεργασίες.
• Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας.
• Ανανεώσιμες  Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός υπογράμμισε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η Επιχείρηση στη συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων της, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία  με το Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

Βασικοί στόχοι της διμερούς συνεργασίας είναι η ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε πρότυπο Περιφερειακό Κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στην εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση των φοιτητών, έτσι ώστε οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να αποτελούν πολύ ικανά και διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη για να καλύπτουν τις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα του ενεργειακού τομέα».

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ενδιαφέρον είναι και το σχετικό σχόλιο της πρώην υπουργού Παιδείας και εισηγήτριας του σχετικού νόμου που επιτρέπει τη συνεργασία πανεπιστημίων-επιχειρήσεων κ. Άννας Διαμαντοπούλου στο Facebook:

Και όμως, σε πείσμα κάποιων που δεν θέλουν, ο νόμος για τα Πανεπιστήμια εφαρμόζεται! Μια σημαντική υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τη ΔΕΗ μπήκε σήμερα.

Μέσα στον καταιγισμό γεγονότων που συγκλονίζουν τη χώρα υπάρχουν κάποιες φορές κάποια μικρά πράγματα που μπορούν να δώσουν αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει. Σήμερα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η ΔΕΗ, ανακοινώνουν για πρώτη φορά στη χώρα τη λειτουργία τριών «επώνυμων» εδρών.

Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο δημιουργεί τρεις νέες εκπαιδευτικές ενότητες με τη χρηματοδότηση της ΔΕΗ και πλήρη ακαδημαϊκή ανεξαρτησία. Μια πρακτική που συμβαίνει σε όλα τα γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, τα οποία Έλληνες έχουν χρηματοδοτήσει και στηρίξει με κάθε τρόπο έρευνα και σπουδές, δυστυχώς εκτός Ελλάδας.

Με τον Νόμο 4009/2011 αυτό μπορεί να γίνει πια και στην Ελλάδα και χαίρομαι που αυτό ξεκινά από τη Κοζάνη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εύχομαι το Υπουργείο Παιδείας, παρά τη σημερινή απουσία του, να στηρίξει το θεσμό!