Mια Κεντροαριστερά που να είναι λίγο έτσι και να έχει από πάνω λίγο έτσι

26.1.14


Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Έδωσε μια συνέντευξη στην Ημερησία για ένα θέμα που δεν φαντάζεστε: για την Κεντροαριστερά.

Παραθέτω μερικά αποσπάσματα των τοποθετήσεων του:

-Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε η ΔΗΜΑΡ να πάρει μέρος στο σύνολό της στις διαδικασίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με αποκλεισμούς, ούτε μόνο με όσους έχουν προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Βενιζέλο. Δεν μπορεί να κάνεις συμμαχίες με μόνο γνώμονα τις πικρίες ή τις στρατηγικές κάποιων προσώπων. Από την άλλη, ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ plus θα αφήσει αδιάφορη την κοινωνία και θα καταστρέψει τις προοπτικές του εγχειρήματος. Οπως θα αφήσει αδιάφορους και πολλούς από μας.

-Οι «58» απηύθυναν πρόσκληση σε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Για να προχωρήσει το πείραμα, θα πρέπει να ενισχυθεί ο προγραμματικός του λόγος και οι επεξεργασίες του.

Τα όσα είπε ο κ. Βούλγαρης στο Περιστέρι αποτελούν ένα σοβαρό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε. Θεωρώ ότι οι «58» θα πρέπει να αποσυνδεθούν πλήρως από τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ασκήσουν σκληρή κριτική στα όσα συμβαίνουν. Δεν μπορεί, δηλαδή, να λειτουργούν εν κενώ! Όπως δεν μπορεί τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρονται στους «58».

-Αν το κεφάλαιο της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κεντροαριστεράς κλείσει άδοξα, όπως δυστυχώς διαφαίνεται, τότε οι «58» έχουν την ευθύνη, αλλά και τη δυνατότητα να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτική πρόταση. Να «εξελίξουν» την πρωτοβουλία τους, προσκαλώντας στην ιδρυτική τους διακήρυξη το σύνολο των ανθρώπων με αναφορές στην πολιτική και κοινωνική Κεντροαριστερά να μετέχουν ως πολίτες σε ένα νέο ξεκίνημα. Ενδεχομένως τότε οι υπάρχουσες κομματικές δομές να μπορούν στο σύνολό τους να στηρίξουν το εγχείρημα.

-Επιμένω ότι η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος των «58». Η διαφορά είναι ότι οι «58» απευθύνονται σε όλους, χωρίς να αποκλείουν κανέναν, ενώ η ΔΗΜΑΡ συνομιλεί με όσους την προσεγγίζουν. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική συμμαχιών.

- Σε ό,τι με αφορά, λειτουργώ σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και με ενδιαφέρει πρωτίστως η ΔΗΜΑΡ να πάρει μέρος στο σύνολό της στις διεργασίες. Το ζητούμενο είναι η επιτυχία της προσπάθειας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Με λίγα λόγια, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος τον ενδιαφέρει πρωτίστως η ΔΗΜΑΡ την οποία κατηγορεί ότι δεν έχει πολιτική συμμαχιών και πιστεύει στην πρωτοβουλία των 58 χωρίς αποκλεισμούς, αρκεί να αποκλειστεί η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να μείνει στην κυβέρνηση κι αρκεί να μην υπάρξει ένα σχήμα «ΠΑΣΟΚ Plus».

Με ακόμα λιγότερα λόγια: