Μπουτάρης: Αντί να εστιάσουν στα λάθη που έχουν γίνει, σχολιάζουν το σκουλαρίκι που φοράω

2.1.14


Λίγο πριν την εκπνοή του 2013, ο Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη-απολογισμό στο free press «Εξώστης» της Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας μας για ακόμα μια φορά ότι ένας πολιτικός πρέπει πάνω από όλα να γίνεται κατανοητός.

Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Έχουμε πλέον μια παραλία Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Είναι όμως  και η νοοτροπία μας αυτή;

Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Το τραγικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η εσωτερική μετανάστευση που από το 1960 και μετά έφερε μη αστικές οικογένειες, οι οποίες όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν ακόμη σ’ αυτήν, αλλά και μετά από τόσες δεκαετίες δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν νοοτροπία του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Βέβαια δεν βοήθησε καθόλου σ’ αυτό και η επαρχιώτικη νοοτροπία που είχε η προηγούμενη διοίκηση, με τη συστηματική αντιπαράθεση με την πρωτεύουσα, με την γκρίνια, κτλ.

Δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε απ’ την επιφάνεια δηλαδή;

Νομίζω πως όχι. Ακόμα και σήμερα με τα χιλιάδες προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, υπάρχει κόσμος που μου χρεώνει την έλλειψη στολισμού της πόλης. Είναι αδιανόητο να γκρινιάζουμε γιατί δεν στολίζουμε την πόλη από τον Οκτώβρη. Επιπλέον, ο Ο Δήμος δεν έχει χρήματα και θεωρώ τραγική πρόκληση όταν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα συσσίτια να ασχολούμαστε με στολισμούς, λαμπάκια και έλατα, και απορώ πώς ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να αποζητούν τα πανηγύρια. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι ο στολισμός της πόλης στηρίζει την εορταστική αγοραστική κίνηση, αλλά θα μπορούσαν οι πολίτες να συνεισφέρουν, στολίζοντας ο καθένας σχεδόν ανέξοδα το χώρο μπροστά στο μαγαζί του ή το μπαλκόνι του και συμμετέχοντας έτσι ενεργά σ’ όλη την ιστορία του εορτασμού.

Η επιχειρηματικότητα της πόλης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που ξεκινάει και τελειώνει στα καφέ. Δεν βαφτιστήκαμε άδικα ως φραπεδούπολη.

Η ανεργία φέρνει τα καφενεία. Και είναι αλήθεια, επίσης, πως στην πόλη μας μένουν περισσότεροι από 150.000 σπουδαστές, που συνήθως …πάνε «πακέτο» με τα καφενεία. Πάντως, το τεράστιο αυτό οικονομικό αδιέξοδο δεν το βιώνουμε μόνο εμείς. Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και οικονομικό και αναπτυξιακό. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, όπου ψάχνουμε να βρούμε τις νέες ισορροπίες μας. Να κοιτάξουμε μπροστά και να κρατήσουμε τα καλά στοιχεία που μας αφήνει η ιστορία αυτής της πόλης.

Και τώρα τι κάνουμε; Από πού μπορούμε να πιαστούμε και σε τι να ελπίζουμε;

Ο Δήμος δεν έχει τις δυνατότητες ν’ αντιμετωπίσει την εχθρική στάση του κράτους απέναντι στην βιομηχανία και την έλλειψη στρατηγικής. Βλέπουμε και την σταδιακή κατάρρευση της Διεθνούς Έκθεσης. Είμαστε σε συζητήσεις για πλήρη αναδιάρθρωση της έκθεσης. Για μένα, όμως, ο κυριότερος τρόπος να φέρουμε χρήματα στην πόλη, και μετά να μπορούμε να μιλήσουμε και για ευμάρεια, είναι ο τουρισμός. Να αναπτύξουμε τον θρησκευτικό τουρισμό και τον φυσιολατρικό. Όπως πάνε στην Τήνο, έτσι θα πρέπει να έρχονται κι εδώ. Επιβάλλεται ν’ αξιοποιήσουμε τον Όλυμπο που τον έχουμε απέναντι μας και τον γνωρίζει όλος ο κόσμος. Επίσης κάνουμε πολύ σημαντικές επαφές με τις αδελφοποιημένες πόλης σε όλο τον κόσμο και φυσικά με τους γειτονικούς λαούς. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία που φέραμε Τούρκους κι Εβραίους που διαθέτουν χρήμα στην πόλη. Σας πληροφορώ πως δουλέψαμε πάρα πολύ για να προσελκύσουμε όλους αυτούς τους τουρίστες που επισκέφτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια την Θεσσαλονίκη με μηδαμινά κόστη στην ουσία, παρά μόνο προσωπική έκθεση και κούραση. Και φυσικά την δημιουργία αντιπάθειας προς το πρόσωπο μου από πολλούς συμπολίτες μου, προς τον …τουρκόφιλο – δήθεν – Μπουτάρη.

Αυτό είναι παράπονο;

Όχι, αυτό είναι μια διαπίστωση της ανώριμης αντιπολίτευσης που δέχομαι. Αντί να εστιάσουν στα λάθη που έχουν κατά καιρούς γίνει και να έρθουν να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, σχολιάζουν το σκουλαρίκι που φοράω. Φόρα κι εσύ αν θέλεις. Δεν είναι κακό. Είναι σαν τα ανόητα σχόλια για το ταξίδι μου στο Βόλο, όπου πήγα με δικό μου αυτοκίνητο, δικό μου οδηγό, πληρωμένη βενζίνη από το δικό μου πορτοφόλι και στην τελική αν ήθελα να πάω με γκόμενα δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανένα. Πρόκειται για τρομερό Φαρισαϊσμό.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

19 σχόλια:

 1. Ιδεολογικά και πολιτικά μάλλον δεν βρίσκομαι κοντά στο Μπουτάρη. Παρόλα αυτά τον θεωρώ καλή περίπτωση για τοπικό άρχοντα. Πρώτα απόλα έχει μια ιδιότητα που είναι σχετικά σπάνια: είναι ευφυής! Μετά μ'αρέσει ότι είναι αστός πολιτικός, χωρίς κανένα κόμπλεξ με την αστική καταγωγή του. Και το ακόμη πιο γοητευτικό είναι ότι ενώ είναι αστός είναι παράλληλα τόσο αυθεντικός και ανυπόκριτος, που αυτό τον καθιστά αυτόματα και λαϊκό! Προσωπικά με χαλάνε κάποιες διεθνείς πολιτικές πρωτοβουλίες του αλλά στα υπόλοιπα τον θεωρώ ασυναγώνιστο και νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει το δίχως άλλο να τού δώσουν την ευκαιρία μια δεύτερης τουλάχιστον θητείας.

  Σπούδασα-άρα την αγαπώ-στη Θεσσαλονίκη. Φθονώ ότι η πόλη αυτή τον έχει Δήμαρχο. Θα τον ήθελα πολύ στην Αθήνα όπου γεννήθηκα και ζω. Δυστυχώς όμως η αγάπη μου για τη Θεσσαλονίκη δεν μ'αφήνει να σκεφθώ να τής στέλναμε τον Καμίνη για να μας έστελνε τον Μπουτάρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπουτάρης, Καμίνης που δεν μπαίνουν σε σύστημα 4 - 2 - 1 .
  Τέτοιους δημάρχους ( και όχι μόνο ) χρειάζεται η Ελλάδα .

  Κάτω το 4 - 2 - 1, Σήτω το opengov

  Αυτό εννοώ, όταν λέω καλή χρονιά.

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν και είμαι μπουταρικός-και καθόλου μα καθόλου μα εντελώς καθόλου-για τους απολύτως ευνόητους και προφανέστατους λόγους καμινικός-το σύστημα 4-2-1 τους έβαλε στο παιχνίδι. Στη περίπτωση του Μπουτάρη πέτυχε στη περίπτωση Καμίνη απέτυχε-αναμενόμενο: αλλο ο ψημένος Μπουτάρης άλλο ο χαρτογιακάς Καμίνης με τα χνώτα του να ζέχνουν γραφειοκρατική μούχλα.

   Διαγραφή
  2. Και Μπουτάρης και Καμίνης μια χαρά μπήκαν στο 4-2-1, μάλλον δεν στα παν καλά ΘΤ

   Διαγραφή
  3. @ Ανώνυμος 2/1/2013 8.14 μ.μ.

   Είμαι ΠΡΩΤΑ εναντίον του 4 - 2 - 1 και άρα υπέρ της διαφάνειας
   και ΜΕΤΑ είμαι "ΚαμινοΜπουταρικός"
   ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ στηρίζω, ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΑ .
   Διαφωνώ γιά όσα λες γιά τον Καμίνη γιατί έβαλε υποψηφιότητα ανοιχτά
   και είπε "όσοι πιστοί προσέλθετε",
   χωρίς να ρωτήσει πρώτα τους 4 - 2 - 1, δηλαδή
   τους "μνημονιακούς" στα λόγια γιά την καρέκλα μετά κωλοτούμπα,
   ούτε βέβαια τους ανευθυνους μέχρι εγκληματικούς "αντιμνημονιακούς .

   Θ.Τ.

   Διαγραφή
 3. Τί μας νοιάζουν τα σκουλαρίκια σου , ποιός ασχολείται με αυτά ;; Μας πειράζει όμως που είσαι πολύ μπλα μπλα και εξυπναδούλες κι από ουσία τίποτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ίσως η πιο ήρεμη και σοβαρή φωνή μεταξύ του συνόλου που ασχολείται με τα κοινά στη χώρα. Ούτε περισσότερος, ούτε λιγότερος.

  Υπάρχει βέβαια και η μεγάλη μερίδα των κρετίνων που γουστάρει Ζορό, Δήμαρχο Βασίλη, Λιάπηδες, Άκηδες και δε συμμαζεύεται, επειδή είναι "πολιτικοί" και δε φοράνε σκουλαρίκι.

  Πουτάνα Μέρκελ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γουσταρω Μπουταρη!Απλος ,κατανοητος,κοσμοπολιτης,χορτατος,αντισυμβατικος.''Ανοιξε'' την μιζερη Θεσσαλονικη στον κοσμο της Ελλαδας,αλλα και του εξωτερικου.Η Θεσσαλονικη εχει δημαρχο και για την επομενη 4ετια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ 2 Ιανουαρίου 2014 - 1:00 μ.μ.
   Ο Μπουτάρης είσαι?

   Διαγραφή
  2. Αρρωσταινουν καποιοι αλλα ο Μπουταρης σπαει τα ταμπου στην πιο περιεργη πολη της χωρας.

   Διαγραφή
 6. Οπως τα λες είναι Δημαρχε. Οι Θεσσαλονικεις Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα γιαυτό και λέμε την πόλη μας Συμπρωτεύουσα(παγκόσμια πρωτοτυπία).
  Σε κατηγορούν πράγματι για λαμπάκια και εργα εξωραϊσμού που δεν έκανες αλλα κανένας δεν έχει αντιληφθεί πόσο συμμάζεψες το μπάχαλο(οικονομικό - διοικητικό) και πόσο τα έβαλες με διάφορους(συνδικα-ληστές) που νόμιζαν ότι κάνουν ότι θέλουν.
  Για αυτό δυστυχώς δεν θα ξαναβγείς. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΣ!!!!

   Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα.
   Το ίδιο ισχύει και με τον Δημαρχο της Πατρας, Γιάννη Δημαρα. Τα έβαλε με τους συνδικαλιστές, τους εξαφάνισε, έκανε την ανατροπή διώχνοντας ολους τους διευθυντές και τους Τμηματαρχες και έβαλε νέους, άφθαρτους και ορεξατους. Και τακτοποίησε και τα οικονομικά. Αλλα βλέπεις ο κοσμάκης θέλει άρτον και θεάματα. Την ουσία δεν την θελει. Ας ειναι. Κατα τον λαό και οι άρχοντες.

   Διαγραφή
 7. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λέει ο Μπουτάρης. Μιά ζωή γκρινιάζουμε για το πόσο αδικημένοι είμαστε από το κράτος των Αθηνών κλπ κλπ και δεν κουνάμε το κώλο μας να κάνουμε κάτι για τη πόλη μας, που είναι ένας θησαυρός με απίστευτες δυνατότητες.

  Οχι μόνο η πόλη, αλλά και το έμψυχο δυναμικό της.
  ΑΜΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Μπουτάρης είναι μετά τον ΓΑΠ και τη Δέσποινα Βανδή ότι καλύτερο διαθέτει η πολιτική ζωή του τόπου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 8.34 Έλα μεγάλε αφού προηγείσαι.

   Διαγραφή
 9. ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ως Θεσσαλονικιός και φιλο-μπουταρικός πρέπει να ενημερώσω και τον δημαρχο και το κοινο ότι οι Θεσσαλονικεις γκρινιάζουν για κάποια συγκεκριμενα προβληματα:

  - πολύ βρώμικο κέντρο (καταλαβαίνουμε ότι έκοψε τις αργομισθίες και λοβιτουρες στον κλάδο αλλά δεν βλέπουμε καμια βελτίωση στο θεμα - η Θεσσαλονικη έχει γίνει πολυ βρώμικη πολη)

  - κυκλοφοριακο: καθε μερα και χειροτερα - ενταξει περιμενουμε το μετρο, αλλα μέχρι τοτε τι;


  - διπλο/τριπλο/τετραπλο παρκαρισματα: η Θεσσαλονικη γίνεται σιγά σιγα Νέο Δελχί με τους Ελληναρες να παρκαρουν όπου βρουν χωρις ντροπη (αφου αναψα τα αλαρμ, θα στησω μια σουβλα για αρνι στον δρομο και θα περασετε απο διπλα εσεις...). Ως Δημος/αστυνομια υπάρχει πλέον συνειδητή επιλογή να μην γραφεται κανενας. Ο Μπουταρης που ταχα μου φερνει τουριστες, γιατι δεν βαζει καμερες οπως σε ολη την ευρωπη με αυστηρα προστιμα που ερχονται σπιτι?

  - ΜΜΕ: τα λεωφορεία άρχιζουν να γίνονται είδος προς εξαφανιση κυριως στις ώρες αιχμής.

  Αυτα τα ολιγα θεματα που βασανιζουν την καθημερινη ζωη των Θεσσαλονικιων και οπου πιστευω οτι ο μπουταρης δεν πετυχε. Τωρα αν νομιζει οτι οποιος γκρινιαζει ειναι σαν τον ψωμιαδη γελιεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή