Ο Στουρνάρας μοιάζει πια επικίνδυνος

15.1.14


Ένας έμπειρος παρατηρητής της πολιτικής επικαιρότητας με ρώτησε αν παρακολούθησα την προχθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στο ΣΚΑΙ και αν συγκράτησα μια αποστροφή του λόγου του που ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη μπαρούφα που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό.

Αναζήτησα τη συνέντευξη και πράγματι έπεσα πάνω στη μαγική φράση που μου επισήμανε ο συνομιλητής μου: ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε επί λέξη ότι «έχουμε εξαλείψει τα αιτία της κρίσης».

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το Μνημόνιο, όλοι μα όλοι οι διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι ναι μεν η Ελλάδα προόδευσε σημαντικά στο δημοσιονομικό επίπεδο αλλά παράλληλα απέτυχε πανηγυρικά στο να ξεριζώσει τα πραγματικά θεμέλια του προβλήματος. 

Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίστηκε, η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία σημείωσαν νέα ρεκόρ και το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι το μόνο που παράγει θέσεις εργασίας είτε άμεσα με τρίμηνες και τετράμηνες συμβάσεις είτε έμμεσα μέσω ΕΣΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2013 οι εξαγωγές της Ελλάδας, μιας χώρας με κατεστραμμένη εσωτερική αγορά, μειώθηκαν κατά 22,6%, προκαλώντας απελπισία σε όποιον παρακολουθεί με σοβαρότητα τους οικονομικούς δείκτες και δεν πιστεύει τις οικονομικές αναλύσεις του Σίμου Κεδίκογλου και του Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτό λοιπόν το κλίμα, αντί ο τεχνοκράτης και μη πολιτικός υπουργός Οικονομικών να σημάνει κάποιου τύπου συναγερμό για τη νέα στροφή της χώρας προς την άβυσσο του χρεοκοπημένου καταναλωτικού μοντέλου που θα γεννήσει νέα ελλείμματα ακόμα και μέσα στο 2014, ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να δηλώσει ότι εξαλείψαμε τα αίτια της κρίσης!

Αν πράγματι το πιστεύει και χαράσσει τις επόμενες πολιτικές του υπουργείου του σε αυτή τη βάση, τότε νομίζω ότι πρέπει να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη θέση του. Μοιάζει πια επικίνδυνος.