Τρεις καλοί λόγοι για τον Σαμαρά υπέρ της διεξαγωγής τριπλών εκλογών τον Μάιο

20.1.14

Σενάρια εκλογών κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους στον ελληνικό Τύπο κι αυτή τη φορά είναι μάλλον δύσκολο να τα απορρίψει κανείς με μεγάλη ευκολία.

Σιγά-σιγά όλα αρχίζουν να θυμίζουν το 2009, όταν η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή γνώριζε ότι οδεύει προς μια καθαρή συμβολική ήττα στις Ευρωεκλογές.

Τότε, δεν επιλέχθηκε το σενάριο της διπλής κάλπης αλλά αμέσως μετά ο τότε πρωθυπουργός σχεδίασε τη φυγή του από την εξουσία, εν όψει της χρεοκοπίας που ερχόταν και ο ίδιος είχε προκαλέσει. Τελικά, τον Οκτώβριο η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές με τεράστια διαφορά, τόση που ούτε οι πιο αισιόδοξοι για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις δεν είχαν καταγράψει.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Πλέον, έχει εδραιωθεί ένα κλίμα επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί είναι εκείνοι που εύλογα εκτιμούν ότι αν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κερδίσει εύκολα τις Ευρωεκλογές, τότε θα είναι απλά θέμα χρόνου να κερδίσει και τις εθνικές εκλογές, ίσως και με σημαντικά πιο μεγάλη διαφορά, μιας και η Ν.Δ θα έχει εμφανίσει σημάδια αποσύνθεσης.

Κάποιοι λοιπόν φαίνεται να εκτιμούν ότι αν η Νέα Δημοκρατία οδηγήσει τη χώρα σε τριπλές εκλογές τον Μάιο σε κλίμα φρικτής πόλωσης, θα μπορούσε είτε να τις χάσει με κάποια αξιοπρέπεια είτε και οριακά να τις κερδίσει.

Τα έξτρα όπλα που θα διαθέτει ο Σαμαράς τον Μάιο είναι τα εξής:

α) Θα χρεώσει τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της προεδρικής εκλογής του 2015, όπως ο Καραμανλής το επιχείρησε με το ΠΑΣΟΚ το 2009.

β) Θα προσπαθήσει να πείσει τους δικούς τους ότι ακόμα κι αν χάσουν τις εκλογές, η ευκαιρία της προεδρικής εκλογής θα είναι τώρα δική τους, για να επιχειρήσουν να καταστήσουν «παρένθεση» τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

γ) Θα αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου σε τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα τα οποία μπορεί να απαιτούν μέχρι και τη λήψη νέων μέτρων. Δεν μπορεί σήμερα να γίνει καμία πρόβλεψη για τον τρόπο που θα αντιδράσει η Κουμουνδούρου μπροστά σε ένα τέτοιο, εξαιρετικά πιθανό, ενδεχόμενο.

Ακόμα κι αν κάποιος πιστεύει ότι οι τρεις παραπάνω λόγοι δεν αρκούν για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι όταν κι αυτοί χρονικά εκλείψουν, τότε το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν θα μπορεί να ελπίζει σε τίποτα ιδιαίτερο και θα αναγκαστεί απλώς να περιμένει την πτώση του ως ώριμου φρούτου.