Όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα για να τιμωρηθεί ο Παπακωνσταντίνου, δεν ενοχλείστε;

13.1.14


H τήρηση των νόμων σε αυτή τη χώρα δεν είναι προαιρετική και ούτε η παραβίαση τους πρέπει να γίνεται αποδεκτή όταν και καλά εναρμονίζεται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Χθες, το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα αδικήματα με τα οποία κατηγορείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχουν παραγραφεί καθώς μπορεί μεν να έγιναν δυο εκλογές αλλά δεν υπήρξαν δυο βουλευτικοί περίοδοι.

Μια απλή περιήγηση στο site της Βουλής αρκεί για να κατανοήσετε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο αρνήθηκε να αναγνωρίσει αυτό που ίδια η Βουλή έκρινε με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι δηλαδή υπήρξαν δυο διαφορετικές Βουλές, έστω κι αν η μια κράτησε για μια μέρα.

Όταν παραβιάστηκε το Σύνταγμα για να κλείσει η ΕΡΤ, βγήκαν οι περισσότεροι στα κάγκελα. Τώρα που παραβιάζεται το Σύνταγμα μπας και τιμωρηθεί για κάτι ο υπουργός Οικονομικών που ξύπνησε τη χώρα από το λήθαργο των δανεικών, δεν μιλάει κανείς.

Διαβάζω διάφορα σχόλια του τύπου «αν είναι αθώος, τι φοβάται;». Καθόλου δεν διαφωνώ. Πιστεύω μάλιστα ότι αν του εξασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη, θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα οι συντελεστές αυτής της μαϊμού-κάθαρσης. Σας πουλάνε για «κάθαρση» και «δικαιοσύνη» την παραβίαση μιας απεχθούς μεν αλλά ισχύουσας συνταγματικής διάταξης. Δεν ενδιαφέρονται για την ουσία της υπόθεσης αλλά για την κατασκευή ενός βολικού εξιλαστήριου θύματος.

Η Δικαιοσύνη υποτίθεται ότι είναι ακριβώς αυτός ο θεσμός που δεν επηρεάζεται από την επικαιρότητα και τις κοινωνικές διεργασίες κι εφαρμόζει αμερόληπτα τις διατάξεις των νόμων και του Συντάγματος.

Ο μόνος λόγος που έμπειροι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την απόφαση-έκτρωμα είναι η ανθρώπινη απροθυμία τους να γίνουν αυτοί το εξιλαστήριο θύμα του πολιτικού συστήματος καθώς μια αθώωση του Παπακωνσταντίνου λόγω παραγραφής θα τους μετέτρεπε σε πρώτο θέμα της επικαιρότητας.

Το πολιτικό σύστημα που έστησε το φιάσκο της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, προστατεύοντας με προκλητικό τρόπο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γνώριζε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί αλλά ήλπιζε ακριβώς σε αυτό, στο ότι στο τέλος οι δικαστές θα διστάσουν να εφαρμόσουν τη συνταγματική διάταξη που οι διάφοροι Ευάγγελοι Βενιζέλοι ψήφισαν.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η Μεταπολίτευση είναι ακόμα εδώ.