Παραδοχή Μητσοτάκη: Οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης γίνονται ακόμη με κομματικά κριτήρια

25.1.14


Για μια κατηγορία σημαντικών θέσεων στο Δημόσιο οι επιλογές εξακολουθούν να γίνονται με κομματικά κριτήρια, παραδέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτή η διαδικασία.

«Δυστυχώς ειδικά σε θέσεις ευθύνης, ξεκινώντας από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων πηγαίνοντας στους διοικητές νοσοκομείων, δεν έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής αυτών των ανθρώπων», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Mega.

Η εισήγησή του, όπως είπε, είναι να πάμε σε θέσεις γενικών γραμματέων με πενταετή συμβόλαια που δεν θα επιλέγονται πολιτικά.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, βασική αιτία της οποίας υπήρξε το πελατειακό κράτος, ένας κορυφαίος υπουργός παραδέχεται ότι ακόμα και σήμερα πολλές επιλογές προσώπων σε θέσεις ευθύνης γίνονται αναξιοκρατικά. Ο ίδιος μπορεί να είναι σχετικά ικανοποιημένος με τη δήλωση του, μιας και τουλάχιστον είναι ειλικρινής, αλλά η ουσία της τοποθέτησης του δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανέναν άλλον.

Σε μια κοινωνία που οι απόψεις που κυριάρχησαν στο δημόσιο λόγο ήταν τέτοιες που γέννησαν κωμικούς σχηματισμούς όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και εγκληματικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, κάθε τέτοια κυνική δήλωση και κάθε αναξιοκρατική επιλογή σε θέση ευθύνης υπονομεύει και συκοφαντεί την προσπάθεια οποιουδήποτε να διατηρήσει τη χώρα στο στενό πυρήνα της Ευρώπης.

Η αναξιοκρατία δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά επιλογή. Επιλογή ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος το οποίο δεν φροντίζει καν για τα μάτια του κόσμου να μας πείσει ότι κάτι αλλάζει, πόσο μάλλον τώρα πια που κατάφερε να εξουδετερώσει θεσμούς όπως το Opengov, εν μέρει ακόμα και το ΑΣΕΠ.

Δεν είμαστε στο 2009 και στο 2010 αλλά στο 2014. Έπρεπε να είχαμε περάσει εδώ και καιρό από τη φάση των διαπιστώσεων στη φάση της επίλυσης των προβλημάτων. Όσο δεν περνάμε στις λύσεις με ευθύνη των παλαιών κομμάτων, τόσο δεν θα φοβίζουν και τόσους πολλούς ο οικονομικός αναλφαβητισμός του ΣΥΡΙΖΑ και τα αιματοβαμμένα «καθαρά» χέρια της Χρυσής Αυγής.