Ποιος θέλει να βγούμε στις αγορές το 2014;

3.1.14


Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής, από το πρωί η Νέα Δημοκρατία τσακώνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν η χώρα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2014.

Η αλήθεια είναι ότι ως προς αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο, καθώς πράγματι η κυβέρνηση είναι η μόνη που εμφανίζεται τόσο σίγουρη ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μέσα στο 2014, με την Τρόικα να έχει εκφράσει επίσημα τη διαφωνία της (εδώ).

Το πότε θα βγούμε όμως στις αγορές είναι λιγότερο σημαντικό από όσο κανείς υποθέτει. Το αληθινό ερώτημα είναι αν πρέπει να βγούμε στις αγορές όταν τυπικά θα μας δοθεί η ευκαιρία.

Σε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο «Αλλαγή ατζέντας», ο ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς σημείωσε το εξής:

Εξάλλου, αν η Ελλάδα βγει τελικά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης το προσεχές καλοκαίρι, όπως κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιθυμούν, θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με πολλαπλάσιο επιτόκιο και πολύ μικρότερες περιόδους ωρίμανσης των δανείων της απ’ ό,τι σήμερα. Κάθε ευρώ που θα ξοδεύει δηλαδή, πέραν όσων εξασφαλίζει από φορολογικά έσοδα, θα είναι πανάκριβο. 

Είναι σίγουροι οι σημερινοί κυβερνώντες και οι υποψήφιοι επόμενοι κυβερνώντες ότι αντέχουν πολιτικά μια δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο σημαντικά μεγάλο κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές; Έχουν προετοιμάσει για κάτι τέτοιο το ακροατήριο τους;

Μέσα στο 2014 και πιθανότατα μετά τις Ευρωεκλογές η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε αυτό το ιστορικό δίλημμα και τότε η συζήτηση θα πρέπει να γίνει στα σοβαρά κι όχι με όρους εντυπωσιασμού.