Ρεπούση: Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και σειρά ρυθμίσεων που ανήκουν στη δεξιά ατζέντα

23.1.14

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

Στην εκτελεστική επιτροπή γίνεται μια πολιτική συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Σε αυτό το  πλαίσιο εξετάζονται και αναλύονται όλα τα δεδομένα, στα οποία περιλαμβάνεται η κίνηση των 58 και η παρουσία στελεχών μας εκεί. Δεν υπήρξε ένταση... Υπάρχει συζήτηση, αλλά καμία φορά  διογκώνονται αυτά, διότι προφανώς η είδηση έτσι γίνεται -ας πούμε- πιο πιπεράτη...

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει βγει από ένα συνέδριο με ευρεία πλειοψηφία επί του πολιτικού ζητήματος, δηλαδή τι θα πρέπει να γίνει και με αυτή την απόφαση πορευόμαστε. Αυτές τις αποφάσεις τις σεβόμαστε όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και της ηγεσίας του κόμματος, οπότε δεν τίθεται θέμα, ούτε πρόβλημα.

-Για εσάς ήταν ενοχλητική η παρουσία στελεχών του κόμματος, στην εκδήλωση των 58;   

Μ. Ρεπούση: «Για εμένα, όχι».

-Γιατί επιλέξατε να μην παραστείτε; Η εκδήλωση δεν σας προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον; 

Μ. Ρεπούση: «Πολιτικό ενδιαφέρον μου προκαλούν όλες οι συζητήσεις και οι κινήσεις, ωστόσο δεν στρατεύομαι σε αυτές. Υπάρχει πολιτικό σχέδιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή της κεντροαριστεράς, με το οποίο συμφωνώ, το υποστήριξα και στις διαδικασίες του συνεδρίου μας και αυτό υπηρετώ. Με ενδιαφέρουν όλες οι κινήσεις που εκδηλώνονται σε αυτόν τον χώρο και τις παρακολουθώ, ωστόσο η παρουσία έχει καμιά φορά συμβολισμούς, που εγώ δεν θα επιθυμούσα να δώσω».

(...)

«Θα μιλήσω ευθέως. Η κίνηση των 58 δεν απευθύνεται και στο ΠαΣοΚ, αλλά βασικά στο ΠαΣοΚ. Όταν ξεκίνησε απευθύνθηκε και στη Δημοκρατική Αριστερά. Από τη στιγμή, όμως, που η Δημοκρατική Αριστερά δεν συναινεί και αυτό διότι -όπως πολλάκις έχουμε πει-, ο δεύτερος παρτενέρ είναι το ΠαΣοΚ που μετέχει αυτή τη στιγμή σε μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνούμε, δεν μπορείς να κάνεις πολιτική σύμπραξη με ένα κόμμα το οποίο είναι στη κυβέρνηση, από τη στιγμή που εσύ -καλώς ή κακώς-, είσαι στην αντιπολίτευση. Έχεις δηλαδή βασικές διαφορές για την πορεία της χώρας, τις οποίες εκφράζεις με εναλλακτικές προτάσεις και όχι με καταγγελίες. Δεν μπορείς συνεπώς να συμπράξεις με ένα κόμμα που βρίσκεται στη κυβέρνηση, ενώ εσύ στην αντιπολίτευση. Εκεί ακριβώς έγκειται η αντίφαση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Από τη στιγμή που η Δημοκρατική Αριστερά για λόγους ορθούς -κατά την άποψή μου-, λέει όχι σε αυτή την πρόσκληση -με τους όρους που της απευθύνεται-, καταλήγει να είναι μια κίνηση ΠαΣοΚ και άλλες δυνάμεις...».

-Θα σας πω ευθέως μια παρατήρηση την οποία ακούω και είμαι βέβαιη ότι έχετε ακούσει κι εσείς... Γιατί θα πρέπει ο κ. Κουβέλης ή η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην συζητάει με το ΠαΣοΚ -εξηγήσατε γιατί-, αλλά επί της ουσίας να συζητά με όσους τσακώθηκαν με τον κ. Βενιζέλο;

Μ. Ρεπούση: «Καταρχήν, συζητάμε με όλους. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Συζητάμε με όλο τον κόσμο. Αυτή την στιγμή, υπάρχει ένα κυβερνητικό ΠαΣοΚ, το οποίο συγκυβερνά με την Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το δεδομένο. Το γεγονός ότι μέσα στους ανθρώπους με τους οποίους συζητάμε υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί οι οποίοι υπηρέτησαν το ΠαΣοΚ ή ήταν πολιτικοί του ΠαΣοΚ τα προηγούμενα χρόνια, φυσικά και δεν μπορούμε να τους αποκλείσουμε. Το ΠαΣοΚ ήταν ένα μεγάλο κόμμα που κυβέρνησε για πάρα πολλά χρόνια την χώρα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από την συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, πολιτικούς οι οποίοι συνέπραξαν ή ήταν πολιτικοί του ΠαΣοΚ τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Δεν είναι το ίδιο... Δεν μπορούμε με τίποτα να αποκλείσουμε αυτό το χώρο και υπάρχουν πολιτικοί που με τη δράση και τις απόψεις τους, δεν έχουμε λόγο να τους αποκλείσουμε από τη συγκρότηση αυτού του πόλου, που εμείς κρίνουμε ότι είναι αναγκαίος για την πορεία της χώρας».  

(...)

«Δεν μπορούμε να συμπράξουμε με ένα κόμμα που υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφωνούμε. Δεν υπηρετεί μόνο την πολιτική σε ό,τι αφορά στο μνημόνιο. Εδώ θα φέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πρότειναν για πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τον κ Χριστόδουλο Γιαλουρίδη, του Δικτύου 21. Εμείς διαφωνήσαμε. Θα θέλαμε να διαφωνήσει και το ΠαΣοΚ. Δεν το έκανε. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, το ΠαΣοΚ δεν στηρίζει μόνο αυτό που θεωρεί μονόδρομο -που είναι το μνημόνιο-, αλλά και σειρά ρυθμίσεων και αποφάσεων οι οποίες έχουν να κάνουν με τη δεξιά ατζέντα, καθαρά. Να πω, επίσης, σχετικά με το νόμο για το νέο λύκειο, υπήρξε μια επεξεργασία επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, καθώς πολλές ρυθμίσεις ήταν σωστές και όταν ήρθε για συζήτηση στη Βουλή, το υποστηρίξαμε. Το ΠαΣοΚ να θυμίσω, είχε συνταχθεί απολύτως με την πρόταση Αρβανιτόπουλου. Αυτά είναι τα δεδομένα».