Θεωρεί ακόμα ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι πήγαμε στο ΔΝΤ με «σχέδιο Παπανδρέου»;

16.1.14


Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξήγησε προχθές από το Ευρωκοινοβούλιο σε όλη την Ευρώπη τι ακριβώς συνέβη και οι προβληματικές οικονομίες του Νότου στράφηκαν και προς το ΔΝΤ.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ:

Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο των ακροάσεων για την έκθεση επί του ρόλου της τρόικας, ότι αρκετά κράτη – μέλη της ευρωζώνης δεν ήταν διατεθειμένα να βοηθήσουν έναν εταίρο τους που αντιμετώπιζε τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Η «ρήτρα της μη διάσωσης» (no bailout clause) οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κατά την εκτίμηση του κ. Τρισέ, «να πετάξουν το μπαλάκι στο ΔΝΤ». Ωστόσο, η δημιουργία της τρόικας ήταν, λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, με το ΔΝΤ να εκπροσωπεί τον διεθνή παράγοντα.

Παραθέτω κι ένα ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα όπου καταγράφονται κάποιες δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ένα χρόνο πριν:

Μιλώντας στην εκπομπή «Η άλλη όψη» της ΝΕΤ, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν σχέδιο και μας πήγαν με το ζόρι στο ΔΝΤ.

Ως υπαίτια για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης του ΔΝΤ ο κ. Λοβέρδος υπέδειξε και την κυρία Λούκα Κατσέλη. Υποστήριξε μάλιστα ότι υπήρχε σχέδιο του κ. Παπανδρέου, προκειμένου η χώρα να εισέλθει με το ζόρι στο πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ότι περισσότεροι ξεχνούν σε αυτή τη χώρα, δεν σημαίνει ότι ξεχνούμε όλοι. Μπορεί σήμερα ο κ. Λοβέρδος να μας πει αν επιμένει στην άποψη του για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση; Πιστεύει ακόμα ότι υπήρξε «σχέδιο Παπανδρέου»;

Θα ήταν χρήσιμο κάποιος επιτέλους να μετρήσει τις τεράστιες συνέπειες από τη δηλητηρίαση της κοινής γνώμης με τέτοιες μπαρούφες και να στείλει και τον λογαριασμό στους υπεύθυνους.