Το άλλο μάθημα των Ιμίων (για τον Αλέξη)

31.1.14

Διαβάζω διάφορα για τη σημερινή επέτειο των Ιμίων, χωρίς να έχω πειστεί μετά από τόσο χρόνια ότι εκείνο το βράδυ συνέβη κάτι τόσο ασαφές ώστε να επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να αξιοποιήσω την επέτειο, όχι για να γράψω κλισέ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για κάτι ελαφρώς διαφορετικό.

Η κρίση των Ιμίων ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου του 1996, μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κώστα Σημίτη (18 Ιανουαρίου).

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εχθροί ή και σύμμαχοι μιας χώρας προσπάθησαν να «ψαρώσουν» μια καινούρια πολιτική ηγεσία. Θυμίζω ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, η τραπεζική κρίση στην Κύπρο ξέσπασε ελάχιστο χρόνο μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα κι ο λίγος αυτός χρόνος αποδείχθηκε αρκετός για βρει ανέτοιμο να αντιδράσει ποιοτικά το νέο αρχηγό του κράτους.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί υποψιάζομαι ότι ο νέος Αναστασιάδης κι αντίστοιχα ο νέος Σημίτης μπορεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αν ήμουν η...Ευρωζώνη, θα τον βοηθούσα και τον ίδιο να κάνει τη μεγάλη στροφή στις πρώτες μέρες της κυβέρνησης του, προκαλώντας ή έστω σκηνοθετώντας μια κρίση. Βέβαια, αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί και να συμμετείχα κι εγώ στη σκηνοθεσία...