Τσίπρας: Είμαστε κυβέρνηση εν αναμονή, θα διαπραγματευόμαστε για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης

22.1.14

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Άμερσφορτ, μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

«Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση εν αναμονή. Η εκλογική νίκη μας θα σημάνει αλλαγή παραδείγματος για την Ελλάδα. Αλλά, την ίδια ώρα, θα είναι πολιτικός πολλαπλασιαστής για το ευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Θα δημιουργήσει από μόνη της τις συνθήκες για αλλαγή πολιτικής και για μια νέα πολιτική ισορροπία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά, σ’ αυτό το σημείο, θέλω να ξεκαθαρίσω: είναι ένα πράγμα να δημιουργείς τις συνθήκες για αλλαγή και άλλο πράγμα να πραγματοποιείται η αλλαγή. Η αλλαγή είναι τώρα περισσότερο εφικτή όσο ποτέ, δεν θα προκύψει όμως αυτόματα. Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν οι λαοί της Ευρώπης προσθέσουν το δικό τους πολλαπλασιαστή στον αγώνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λιτότητα.

Η μετατόπιση του συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη προϋποθέτει τη λαϊκή στήριξη και κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη. Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματεύεται με την κυρία Μέρκελ, όχι μόνο για την Ελλάδα, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για τους εργαζόμενους όλης της Ευρωζώνης, όλης της Ευρώπης. Και για τους Ολλανδούς και για τους Γερμανούς και για τους Φινλανδούς. Γιατί η λιτότητα πλήττει όλους εσάς, όλους εμάς – και θέλουμε να βάλουμε τέλος σ’ αυτήν. Γι’ αυτό ερχόμαστε στην εξουσία. Για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη. Για να αντικαταστήσουμε την καταστροφή με την ανασυγκρότηση».

-«Οι αντίπαλοί μας λένε: "Δεν μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα δημοκρατία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Εμείς λέμε: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει". Για μας η δημοκρατία είναι μη διαπραγματεύσιμη. Αυτή είναι η εναλλακτική πολιτική πρότασή μας στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεοφιλελεύθερη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: δημοκρατία, περισσότερη δημοκρατία και ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της δημοκρατίας».

-«Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Αυτή είναι η Ευρώπη των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των σοισλαδημοκρατών. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε ν’ αλλάξουμε. Θέλουμε την Ευρώπη, δεν θέλουμε, όμως, το νεοφιλελευθερισμό. Η λιτότητα τραβάει τη σκανδάλη στην Ευρωζώνη – όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη που ζούμε δεν μπορεί ν’ αλλάξει, το λένε επειδή δεν θέλουν η Ευρώπη ν’ αλλάξει. Γιατί τα συμφέροντά τους είναι να μην αλλάξει η σημερινή Ευρώπη. Αυτοί είναι, πράγματι, βαθύτατα αντι-Ευρωπαίοι. Γιατί υποστηρίζουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα δίνει στους λαούς της λιτότητα, ανεργία, φτώχεια, πτώση στο βιοτικό επίπεδο, καθώς και μειωμένες προσδοκίες και προοπτικές για το μέλλον.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η κρίση μεγαλείου δεν θα είναι καλός σύμβουλος για τον Αλέξη Τσίπρα, αν αυτός χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες για το ακροατήριο του αποφάσεις υπέρ της σωτηρίας της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πλέον καθαρά της Νέας Δημοκρατίας κι αδυνατώ να κατανοήσω σε τι του θα του χρησιμεύσουν οι τόσο μεγάλες προσδοκίες που δεν σταματά να καλλιεργεί.

Υ.Γ Είναι ιδέα μου ή το «κυβέρνηση της Αριστεράς» αρχίζει να αντικαθίσταται από το το «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»;