Ανεξαρτητοποίηση Κοππά: Το δέντρο και το δάσος

18.2.14

Μετά από μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων της, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το σημερινό ΠΑΣΟΚ για μια σειρά λόγων του οποίους παρέθεσε.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έχω διαβάσει δεκάδες σχόλια για τη «διορισμένη», για την «προσωπική φίλη του Παπανδρέου» ενώ φυσικά δεν έλειψαν και τα διάφορα «στο καλό» από διάφορα στελέχη του επίσημου ΠΑΣΟΚ που αδυνατούν ακόμα να διαχειριστούν τα διάφορα απωθημένα τους.

Προσωπικά, δεν έχω άποψη για το αν υπάρχει κάτι βαθύτερο πίσω από την αποχώρηση της Κοππά, δεν έχει τύχει να τη γνωρίζω προσωπικά ώστε να ξέρω κάτι παραπάνω και μου είναι και μάλλον αδιάφορο αν τελικά θα πάει στη Δημοκρατική Αριστερά ή όχι. 

Προτιμώ λοιπόν να σταθώ στα όσα είπε η κ. Κοππά πριν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλλον ήταν αυτά που πραγματικά ενόχλησαν όσους επιστράτευσαν ad hominem επιχειρήματα για να μην ακουστεί η φωνή της.

Εκτός των άλλων λοιπόν, η κ. Κοππά είπε:

- Ο εναγκαλισμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., συχνά στην πιο δεξιά εκδοχή του, του στερεί αυτό το ηθικό, πρωτίστως, πλεονέκτημα. Η ΔΗΜ.ΑΡ., σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας της και τις αποφάσεις του Συνεδρίου, θέλει να συσπειρώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ –μ’ αυτήν του την ηγεσία, τις πολιτικές του επιλογές και επειδή έχει χάσει τη διακριτότητά του από τη Ν.Δ.- δεν μπορεί. 

-(Για τους 58) Πρόκειται για άτομα που σέβομαι και εκτιμώ, με μακρά παρουσία και προσφορά στη δημόσια συζήτηση. Όμως, διαφωνώ ριζικά με το εγχείρημα. Το κείμενο των θέσεών τους δε με εκφράζει, επειδή δεν είναι σαφές σε ποιους απευθύνεται και ποιους βάζει απέναντι. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια παραγωγική ομάδα, αλλά όχι για μια πολιτικά γόνιμη πρωτοβουλία. Δυστυχώς και ανεξαρτήτως προθέσεων δίδεται η εντύπωση ότι «ρυμουλκούνται» σε μια στρατηγική που ως προτεραιότητα έχει τη στήριξη της κυβέρνησης με κάθε κόστος και το μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

-Το SPD έβαλε όρους στη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, όπως η άνοδος του κατώτερου μισθού και η διπλή ιθαγένεια των μεταναστών. Δε συνυπέγραψε την κατάργηση των νόμων Κατσέλη και Ραγκούση, ούτε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Είναι νωρίς να κρίνει κανείς το SPD, αλλά για το ΠΑΣΟΚ έχουμε όλοι σαφή εικόνα.

-Δυστυχώς το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ για το οποίο πάλεψε τόσος κόσμος στην Ελλάδα. Τα λέω εδώ και χρόνια, τα λέω μονότονα επαναλαμβανόμενα και με απόλυτη συνέπεια. Απλώς κανείς δεν αντιδρά επ’ αυτών. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν άλλαξα εγώ, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι το κόμμα στο οποίο μπήκα.

Ας δεχθούμε λοιπόν, για την οικονομία της κουβέντας, ότι η κ. Κοππά είναι τυχοδιώκτρια, αχάριστη ή ό,τι άλλο. Το ΠΑΣΟΚ έχει απάντηση σε αυτά που λέει ή μόνο παραπολιτικά μπινελίκια;