Μπουτάρης: Όχι στο λαϊκισμό του «νταντέματος» των πολιτών, να μην τα περιμένουμε όλα από το Κράτος

15.2.14


Μόνο σύνηθες δεν είναι στη χώρα μας να δίνει ένας πολιτικός βάρος στις υποχρεώσεις κι όχι στα δικαιώματα των πολιτών και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ο Γιάννης Μπουτάρης το έκανε κι αυτό.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από την ομιλία του στο συμπόσιο που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ποια Ελλάδα;»:

(...)Οι Έλληνες έχουν καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μόρφωση, έχουν δουλέψει και έχουν πετύχει κάτω από αντίξοες συνθήκες στο παρελθόν τεράστια επιτεύγματα. Να θυμίσω εδώ ότι για δεκαετίες η χώρα είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στη Δύση (μαζί με την Ιαπωνία), χωρίς ταυτόχρονα να καταφεύγει σε υπέρογκο δανεισμό. Επίσης, το στερεότυπο του επιτυχημένου στο εξωτερικό Έλληνα δεν είναι χωρίς βάση. Εάν σταδιακά η οργάνωση του κράτους στην Ελλάδα βοηθήσει στη δημιουργία ενός στοιχειωδώς σταθερού και προβλέψιμου περιβάλλοντος, οι Έλληνες θα προκόψουν και η Ελλάδα θα ανθίσει και πάλι.

Στην κατεύθυνση αυτή, βέβαια, πρέπει να συνδράμουν λίγο περισσότερο και οι πολιτικοί μας. Οι πολίτες, παρότι, σε μεγάλο βαθμό, καλά καταρτισμένοι και μορφωμένοι, λόγω της απουσίας αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν εθιστεί στην ασυδοσία. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει ο λαϊκισμός του «νταντέματος» των πολιτών από τους επαγγελματίες πολιτικούς, και να τους υπενθυμίζουν και εκείνοι από την πλευρά τους ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.
Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στα φορολογικά υποζύγια, τα οποία, δυστυχώς στην Ελλάδα, παραμένουν λίγο-πολύ τα ίδια στο πλαίσιο του γενικού πληθυσμού. Η κατάρτιση μιας χάρτας υποχρεώσεων είναι απαραίτητη για ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να τα περιμένουν όλα από το κράτος. Εκτός από τα δικαιώματά τους, οι πολίτες είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τις βασικές υποχρεώσεις τους προς τη χώρα, το περιβάλλον και τους συμπολίτες. Τη χάρτα αυτή εμείς την καταρτίζουμε στο επίπεδο του Δήμου και σύντομα θα είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε, αλλά πρέπει το ίδιο να γίνει και σε επίπεδο χώρας.

Αν οι βασικές αυτές υποχρεώσεις όλων μας προς την ίδια την ελληνική κοινωνία γίνουν γνωστές και επικοινωνηθούν σωστά, ίσως τα πράγματα να βελτιωθούν με γρηγορότερο ρυθμό από ότι συμβαίνει σήμερα με τις μεταρρυθμίσεις του κράτους. Ίσως έτσι να αποκτήσει διαφορετικό νόημα και η έννοια του καλού Έλληνα. Να μην νοείται, δηλαδή, ως καλός Έλληνας μόνο αυτός που βγάζει τη σημαία στο μπαλκόνι του, αλλά και αυτός που βοηθάει τον διπλανό του, που καθαρίζει το χώρο μπροστά από το μαγαζί του, που οδηγεί σωστά και δε βάζει σε κίνδυνο το συμπολίτη του... Η αυθόρμητη ταύτισή μας με το έθνος είναι καλή, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να αποκτήσει θεσμικό και συμπεριφορικό υπόβαθρο. Για μια καλύτερη χώρα με καλύτερους πολίτες.