ΔΗΜΑΡ: Το ΠΑΣΟΚ διολισθαίνει σε συντηρητικές πολιτικές, όχι στην πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας

10.2.14


Σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του ως προς την ψήφο των μεταναστών εξαπολύει με ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά η οποία καταγγέλλει επίσης και την αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις Ευρωεκλογές.

Η ανακοίνωση του κόμματος για την ψήφο των μεταναστών:

Η οχύρωση του ΠΑΣΟΚ πίσω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί να αποκρύψει τη διολίσθησή του σε συντηρητικές πολιτικές. Η υποστήριξή εκ μέρους του, της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι συνιστά δημοκρατική υποχώρηση.

Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να καταψηφιστεί απ’ όλα τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος για την επιλογή της σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές:

H επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής.

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες. 

Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, παραμονές εκλογικής διαδικασίας, προδίδει ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα. Η εκλογική νομοθεσία δεν είναι – και δεν μπορεί να είναι- εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και της νομοθεσίας για το «πολιτικό χρήμα».