Η «Πολιτιστική» του ’97 μας στοιχειώνει ακόμη

20.2.14

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997 ιδρύθηκε το 1993, αλλά δεν σταμάτησε να λειτουργεί, ως όφειλε, λίγο μετά το τέλος της αποστολής του. Διατηρήθηκε εν ζωή δεκαπέντε έτη –τόσο διήρκεσε η διαδικασία εκκαθάρισής του (!)– στοιχίζοντας στο Δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το οριστικό τέλος επετεύχθη το 2012. Με πολλή προσπάθεια, παλινδρομήσεις, εξωφρενικές καθυστερήσεις, μεγάλη απροθυμία από το πολιτικό σύστημα, αμέτρητες προσφυγές –από και προς τον Οργανισμό–, καταγγελίες χωρίς αρχή και τέλος, δικογραφίες επί δικογραφιών.

Και μόνο τα κατασκευαστικά έργα πρέπει να σημείωσαν ρεκόρ υπερτιμολογήσεων. Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση των ορκωτών λογιστών, οι υπερβάσεις έργων που καταγράφονταν άγγιζαν το 209%. Το Βασιλικό Θέατρο (μου θύμισε συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη) ξεκίνησε με προϋπολογισμό 3,5 δισ. δραχμές και έφτασε τα 9 δισ. δραχμές.

Γράφαμε επί έτη για το «σκάνδαλο της Πολιτιστικής» στις καλλιτεχνικές σελίδες· για ένα διάστημα υπήρξε αγαπημένο θέμα του ελληνικού Τύπου. Συζητήσεις για πρόσωπα που εμπλέκονται, για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, για πάρτι εκδόσεων που κατέληγαν στοίβες αδιάθετες σε αποθήκες κ.ο.κ. Και το κουβάρι ατασθαλιών, διαπλοκής, συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, απλήρωτων λογαριασμών σε καλλιτέχνες (και από το εξωτερικό) που συμμετείχαν, αποζημιώσεων που δεν καταβλήθηκαν, όσο περνούν τα χρόνια, αντί να μικραίνει μοιάζει να διογκώνεται. Η υπόθεση θα είχε περιπέσει σε ανακουφιστική, για τη συγκυβέρνηση, λήθη αν από καιρού εις καιρόν διάφορα δημοσιεύματα δεν φρόντιζαν να ενημερώνουν για την πορεία της. Έτσι και χθες διαβάσαμε στην «Ελευθεροτυπία» ότι «επιστράφηκε στην Αθήνα η δικογραφία για την έλλειψη κοινής υπουργικής απόφασης που θα επιτρέψει στο Δημόσιο να εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις σχετικές με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας – Θεσσαλονίκη 1997».

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη στην Καθημερινή εδώ.

5 σχόλια:

 1. Μια εικόνα χίλιες λέξεις...
  Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Xixixixi! να υποθέσω ότι αυτή είναι η απάντηση σίκουελ στο χθεσινό άρθρο για τις πολιτικές ευθύνες του ΓΑΠ; Πολύ συμψηφιστική μοιάζει να θέλει να είναι και αυτό μπορεί και να μην κολακεύει και τόσο τον μεγάλο αδιάφθορο με το φωτοστέφανο της παγκόσμιας διάνοιας και θείας δόξας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κι η πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004 μας στοιχειώνει ακόμη!!

  Ο ΒΒ, το μοιραίο πρόσωπο κι εκεί! Εκεί η μέγιστη λογοκρισία (στο Outlook), εκεί και οι φαραωνικές, καρακιτσάτες και πανάκριβες φιέστες (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=204052) με καλλιτεχνική αξία επιπέδου Μπόρατ/ Καζακστάν.

  Πότε θα απαλλαγούμε απ' αυτό το σκουπιδαριό που ακόμη πλασάρεται για ογκόλιθος της διανόησης, της πολιτικής, της επιστήμης κλπ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πότε θα απαλλαγούμε; Μόλις η αληθινή διανόηση-η παγκόσμιας εμβέλειας-επιστρέψει με το κανό του στα υψηλά διανοητικά της καθήκοντα, που τα παραμέλησε κάπως τα τελευταία 60 τόσα χρόνια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μόνο δύο σχόλια! Μακελειό ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή