Ιδρύεται έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ με χρηματοδότη την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

6.2.14


Ιστορική ήταν η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και συμφωνήθηκε η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ με χρηματοδότη την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης‏.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζονται από καιρό για να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, την επαναλειτουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών, που είχε διακοπεί από τη δικτατορία του Μεταξά. Σκοπός είναι η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και η παραγωγή και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της ιστορίας και του εβραϊκού πολιτισμού. Η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ιδρύεται σε μια πόλη, η ιστορία της οποίας συνδέεται άμεσα με τον εβραϊκό πολιτισμό, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αποτελούνταν –προ του Ολοκαυτώματος- κατά 20% από Εβραίους.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επώνυμης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ. Η έδρα αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Στόχος είναι να αποτελέσει μέρος τόσο του προπτυχιακού, όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ώστε να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική για σχετική ερευνητική δραστηριότητα.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ελπίζω να μην δουν κάποιοι το δέντρο και να χάσουν το δάσος. Το σημαντικό είναι ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινούν δειλά-δειλά να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση κι από μη κρατικές πηγές. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια.