Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Ουκρανίας

25.2.14

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Ουκρανίας, ο οποίος θα πρέπει να αποφευχθεί. Εδώ θεωρώ ότι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών δυνάμεων -δηλαδή των ΗΠΑ-, είναι πολύ σημαντική. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας.

Η Ουκρανία θα πρέπει να έχει την ανεξάρτητη επιλογή, ως μια δημοκρατική χώρα, για το ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει. Προς την Ευρώπη ή όχι. Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να διατηρηθούν η ενότητα και η προοπτική της χώρας, θα πρέπει η  στρατηγική αυτή να μην αγνοεί τις θεμιτές ανησυχίες της ρωσικής πλευράς …

Η λεγόμενη ευρω-ασιατική τελωνειακή ένωση δεν νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει στοιχείο μιας τέτοιας στρατηγικής. Αν δηλαδή η Ουκρανία αποφάσιζε να ενταχθεί, δεν θα μπορούσε να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο. Αντιθέτως, μια στρατηγική διαμορφωμένη περίπου στο μοντέλο των Φιλανδών θα ήταν περισσότερο ρεαλιστική. Αυτό το μοντέλο λέει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε μακροχρονίως να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πλήρες μέλος, αλλά -το τονίζω-, αργότερα.

Στο ενδιάμεσο, θα πρέπει να υπάρξει  καθεστώς σύνδεσης, αλλά δεν θα ενταχθεί -και εδώ θα αναλάβει ρητή δέσμευση η Δύση, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ-, στο ΝΑΤΟ. Ένα είδος ειδικής σχέσης. Θα είναι, δηλαδή, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, αλλά δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που θα δημιουργούσε προβλήματα ασφαλείας για την Ρωσία. Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση, για να βρεθεί μια συναινετική λύση, μια προσέγγιση με την οποία θα συμφωνήσει και η Ρωσία, ώστε να λυθεί το Ουκρανικό πρόβλημα.

13 σχόλια:

 1. Εδώ η ΝΕΡΙΤ διαφημίζει την Ελευθερη Ώρα και τη Δημοκρατία, τι άλλο να πούμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατα την ταπεινη μου αποψη, αυτο που γλυτωσαμε με το κλεισιμο της ΕΡΤ ειναι η εξαρθρωση της ''παρεας των εργατοπατερων''. Και δεν το λες και λιγο αυτο. Η ΕΡΤ δεν ηταν παραμαγαζο της καθε κυβερνησης.Ηταν το ''μαγαζι'' των συνδικαλιστων της. Ο Προεδρος διοικουσε αλλα κουμαντο ποιος εκανε? Το κοστος απ το κλεισιμο μεγαλο? Ισως, αλλα τουλαχιστον τελειωσε η ομηρια Καλφαγιαννη..... Και μονο γι αυτο αξιζε τον κοπο.Μην κολας στα νουμερα, γιατι καμμια φορα τα νουμερα ξεγελανε, και μερικοι πισω απο τα νουμερα τρυβουν τα χερια τους.
  Αν βεβαια η νεα ΕΡΤ ξαναλειτουργησει με τα ''παλια καλα δεδομενα'' τοτε εγινε μια τρυπα στο νερο.

  Ειδωμεν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φοβερό σχόλιο! Αν και είμαι συνειδητοποιημένος αντικαπνιστής, με άγγιξε γιατί μού θύμισε τον πατέρα μου όταν σε κάποιες συγκυρίες-κοινωνικές αλλά και προσωπικές του λόγω εμφράγματος-έπρεπε να μην καπνίζει. Ένας κατά βάση χαρούμενος άνθρωπος, μετατρεπόταν σε κατατονικό με τη μελαγχολία του εγκλείστου στο πονεμένο του βλέμμα. Νομίζω ότι ένας καλός εξαερισμός είναι μια λύση στο πρόβλημα. Οι καπνιστές-όπως και οι καλοφαγάδες και οι ερωτιάρηδες- είναι ωραίοι τύποι ανθρώπου και όχι εγκεφαλικοί και ξενέρωτοι σαν κι εμάς της υγιεινής ζωής που μπορεί να εξασφαλίσουμε την μακροημέρευση-χωρίς κι αυτό όμως να είναι σίγουρο-με το τίμημα της στέρησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κοτζαγκιαουρίδης25 Φεβρουαρίου 2014 - 10:39 μ.μ.

  Δε βαριέσαι, κι ο Μπουλάς μετά από τετραπλό μπαϊπάς κάπνιζε 4 πακέτα, πήγαινε στα γυρίματα "στουπί", κι όταν έκαψε τα κύτταρά του, ανακαλύψαμε τη φράση "έζησε όπως ήθελε κι έφυγε μάγκας"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. O GAP στο μόνο που τρέχει είναι η κάθε νέα επόμενη πτήση του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η άλλη πλευρά του εγγαριού26 Φεβρουαρίου 2014 - 3:18 π.μ.

  Είναι τελικά τόσο απλό να εγκλωβίσεις τη σκέψη τόσων ανθρώπων;
  Παραθέτω καθημερινές σκηνές:
  Τα λιπαρά προκαλούν καρδιακά νοσήματα, να απαγορευτούν τα λίπη και τα ζώα που τα παράγουν. Πως είπατε; Είναι επιλογή του καθενός αν θα τα καταναλώσει; Μα αν πάει σε μαγαζί με κοψίδια δεν θα βρεί υγιεινό φαγητό. Να βάλουμε πρόστιμο στον καταστηματάρχη;
  Τα στριπτιζάδικα διαφθείρουν τα ήθη μας. Και ένα χριστιανικό μαγαζί με μπαργούμαν που φορούσαν φούστα κάτω από το γόνατο έκλεισε. Να κλείσουμε το στιπτιζάδικο για να έχει δουλειά και το χριστιανικό μαγαζί. Δεν αφορά την σωματική υγεία μας θα πείτε.
  Όμως, διαβάστε και το επόμενο.
  Τα καυσαέρια επίσης προκαλούν καρκίνο. Να απαγορευτούν τα αυτοκίνητα γιατί εγώ θέλω να πηγαίνω τη βόλτα μου στο κέντρο και να αναπνέω καθαρό αέρα. Πως είπατε; Το αυτοκίνητο είναι ανάγκη; Μεγαλύτερη από την υγεία μου;
  Τελικά, όταν μια απαγόρευση (ή περικοπή μισθών, ή διαρθρωτικά μέτρα ή ...) αφορά τους άλλους όλοι λέμε ναι. Όταν αφορά εμάς, θυμόμαστε ότι έχουμε και δικαιώματα. Και για μην καρφωθούμε, λέμε "μα σε πολλές χώρες ισχύει το ίδιο". Απλά οι περισσότεροι από αυτούς τους νεωτεριστικούς περιορισμούς "για το καλό μας", προέρχονται από κοινωνίες που χρησιμοποιούν τους ανθρώπους ως καθοδηγούμενα παραγωγικά εργαλεία, που δεν πρέπει να παρουσιάζουν πολλές βλάβες γιατί μας κοστίζουν και μειώνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Άλλωστε η αυτοδιάθεση του ατόμου, θα θεωρείται τρομοκρατική πράξη, οσονούπω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό με τα λιπαρά το έχω ξαναακούσει ως επιχείρημα. Σου έχω νέα: όταν τρώω λιπαρά μπροστά στα μούτρα σου κάνω κακό μόνο στη δικιά μου υγεία. Όταν καπνίζεις στα δικά μου μούτρα, κάνεις κακό και στη δική μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Απο το Μαιο θα προβαλλεται και το "58 Ronin" στις σκοτεινες αιθουσες-μην το χασατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Υπο αλλες συνθηκες θα το θεωρουσα παραλογο,ομως τωρα που το διαβαζω ως επιχειρημα στο σχολιο σου,καταληγω στο ιδιο συμπερασμα κι απορω γιατι δεν εχουν ακομα απαγορευσει τα αυτοκινητα.


  Ακομα κι ετσι ομως η σταση σου ειναι υποπτη.Γιατι αναφερεσαι αποκλειστικα και μονο στα αυτοκινητα;Γιατι δεν αναφερεις τα λεωφορεια,τα φορτηγα,τα πλοια,τα αεροπλανα,τις μοτοσικλετες(sic)?Αυτα δεν εκπεμπουν καυσαερια;
  Για ποιο λογο τα συγκαλυπτεις;Τι σκοτεινα συμφεροντα εξυπηρετεις;
  Σε παρακαλω δωσε εξηγησεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ...ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.ΣΕΒΑΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ.Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΑΝ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ Η ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ.ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΟΜΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΝΕΩΝ,ΟΥΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Στην Τουρκία απαγορεύεται και το αλκοόλ, η δημόσια εμφάνιση των γυναικών με ... φυσιολογικά ρούχα και οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε!!!
  Όχι, δεν θέλω να συγκριθώ με την Τουρκία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σωστά! Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης μαγαζιών για καπνίζοντες; Αν δεν τα επιλέξουν οι καταναλωτές αυτό σημαίνει ότι απλά μια ηχηρή πλειοψηφία θα θέλει να είναι καπνιστές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ολίγων καπνιστής26 Φεβρουαρίου 2014 - 12:59 μ.μ.

  Πες τα χρυσόστομε! Όταν προχτές έκανα ένα αντίστοιχο σχόλιο, (και μάλιστα εν είδη ερώτησης) έπεσαν αστραπές και κεραυνοί!!! Τώρα που το σχόλιο είναι από τον αγαπημένο και σεβαστό ΄΄μας΄΄ Μπουτάρη, λέμε απλά, μας απογοήτευσες, κυρ Γιάννη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή