Παναγιώτης Ιωακειμίδης: Υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Ουκρανίας

25.2.14

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Ουκρανίας, ο οποίος θα πρέπει να αποφευχθεί. Εδώ θεωρώ ότι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δυτικών δυνάμεων -δηλαδή των ΗΠΑ-, είναι πολύ σημαντική. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας.

Η Ουκρανία θα πρέπει να έχει την ανεξάρτητη επιλογή, ως μια δημοκρατική χώρα, για το ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει. Προς την Ευρώπη ή όχι. Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να διατηρηθούν η ενότητα και η προοπτική της χώρας, θα πρέπει η  στρατηγική αυτή να μην αγνοεί τις θεμιτές ανησυχίες της ρωσικής πλευράς …

Η λεγόμενη ευρω-ασιατική τελωνειακή ένωση δεν νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει στοιχείο μιας τέτοιας στρατηγικής. Αν δηλαδή η Ουκρανία αποφάσιζε να ενταχθεί, δεν θα μπορούσε να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο. Αντιθέτως, μια στρατηγική διαμορφωμένη περίπου στο μοντέλο των Φιλανδών θα ήταν περισσότερο ρεαλιστική. Αυτό το μοντέλο λέει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε μακροχρονίως να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πλήρες μέλος, αλλά -το τονίζω-, αργότερα.

Στο ενδιάμεσο, θα πρέπει να υπάρξει  καθεστώς σύνδεσης, αλλά δεν θα ενταχθεί -και εδώ θα αναλάβει ρητή δέσμευση η Δύση, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ-, στο ΝΑΤΟ. Ένα είδος ειδικής σχέσης. Θα είναι, δηλαδή, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, αλλά δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που θα δημιουργούσε προβλήματα ασφαλείας για την Ρωσία. Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση, για να βρεθεί μια συναινετική λύση, μια προσέγγιση με την οποία θα συμφωνήσει και η Ρωσία, ώστε να λυθεί το Ουκρανικό πρόβλημα.