Καλές οι αρχές και οι αξίες αλλά καλύτερο το παραγοντιλίκι- Το παράδειγμα του Μόσιαλου

11.2.14


Ποιος να το περίμενε ότι ένας από τους ελάχιστους δημόσιους υποστηρικτές της μεθόδευσης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές θα ήταν ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Παπανδρέου κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Με σημερινή του δήλωση, ο κ. Μόσιαλος καλεί μάλιστα και τους 58 να συμφωνήσουν αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Η απόφαση της κυβέρνησης για την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό, πρόταση που είχε κάνει στις προηγούμενες ευρωεκλογές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα και κάποιες εύλογες ανησυχίες. Αν δεν πηγαίναμε σε σταυρό θα έπρεπε να είχαμε σε κάθε κόμμα μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για την πρόταση καθιέρωσης μονοεδρικών περιφερειών. Αυτό όμως προϋποθέτει την ανοιχτή και δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Μέχρι αυτό να εξασφαλιστεί, ο σταυρός παρότι μπορεί να μην θεωρείται ιδανικό σύστημα, είναι σίγουρα καλύτερος από τις επιλογές που μπορεί να κάνουν οι εκάστοτε αρχηγοί των κομμάτων.

Κατανοώ επίσης τις ανησυχίες πολλών εκ των "58", αλλά αυτές μπορούν να λυθούν άμεσα με την κάθοδο ως υποψηφίων στις εκλογές με σταυρό των πιο προβεβλημένων στελεχών τους. Πιστεύει κανείς ότι αν είναι υποψήφιοι για παράδειγμα ο Γιάννης Βούλγαρης ή ο Γιώργος Παγουλάτος θα έχουν πρόβλημα αναγνωρισημότητας; Ας το τολμήσουν και δεν θα χάσουν. Αν ο λαός θέλει να δει μια μεγάλη κεντροαριστερά τότε δεν θα ψηφίσει μόνο τους κομματικούς υποψήφιους. Θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει από ένα πολύ ευρύτερο ψηφοδέλτιο. Ο λαός ξέρει να κρίνει. Κι εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξει τέτοιες υποψηφιότητες».

Αληθινά, δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω. Το φοβερό επιχείρημα προτίμησης του σταυρού έναντι των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασίων επειδή αυτές προς το παρόν δεν μπορούν «να εξασφαλιστούν»; Την άποψη ότι οι κ.κ Βούλγαρης και Παγουλάτος δεν θα έχουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας; Το υπέροχο κλισέ περί του λαού που ξέρει να κρίνει;

Έριξα πάντως και μια ματιά στο site της Δυναμικής Ελλάδας, δηλαδή του προσωπικού μηχανισμού του πρώην υπουργού και βρήκα το εξής καταπληκτικό πατώντας στις «Θέσεις» του σχήματος:


Τα ίδια περίπου δήλωνε και σε παλαιότερη συνέντευξη του όπως διαβάζω εδώ:

Ο Η. Μόσιαλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει νέο εκλογικό σύστημα με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και με όρια αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Βάση αυτού, έκανε την πρόταση να μειωθούν οι περιφερειών στις 7 και να υπάρξουν δυνατότητες φορολόγησης από αυτές με μικρότερα τοπικά κοινοβούλια που θα λογοδοτούν τοπικά.

Νομίζω ότι η ανακολουθία είναι προφανής και τα λόγια είναι περιττά.

Μένει να δούμε αν αυτή οφείλεται και στις πληροφορίες που θέλουν τον κ. Μόσιαλο να συμμετέχει τελικά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ως φαβορί, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Αχ κάτι Κεντροαριστεροί ιδεολόγοι...

Υ.Γ Το 2009 πόσους σταυρούς θα μάζευε ο κ. Μόσιαλος από τον ελληνικό λαό που ξέρει να κρίνει;