Μήπως έφερε ο Καραμανλής το Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα ήδη από το 2004;

6.2.14


Ένας από τους βασικούς μύθους της ελληνικής κρίσης είναι αυτός που θέλει τη χώρα δήθεν να έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μάλιστα μέσα από παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου πολύ πριν το πρώτο Μνημόνιο.

Το πρώτο σκέλος του μύθου διαψεύδεται αυτονόητα από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα ουδέποτε προσέφυγε απευθείας στο Δ.Ν.Τ αλλά στο κοινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Δ.Ν.Τ.

Το δεύτερο σκέλος του μύθου χρειάζεται λίγη περισσότερη προσπάθεια να διαψευστεί καθώς εκεί πρέπει κανείς να τα βάλει με νομπελίστες οικονομολόγους όπως ο Λάκης Λαζόπουλος. Τον μύθο υποτίθεται ότι θεμελιώνει αυτό εδώ το video η επίκληση του οποίου πρόσφατα προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο του LSE.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την τεχνική και όχι την οικονομική βοήθεια του Δ.Ν.Τ, όπως κάνουν δεκάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι «έφερε το Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα», γιατί αν είναι έτσι τότε τον έχει προλάβει νωρίτερα κάποιος άλλος κύριος, ο γνωστός και ως Καταλληλότερος.

Ας θυμηθούμε μαζί κάποια δημοσιεύματα:

19 Σεπτεμβρίου 2004Φορολογικές αλλαγές με την «εγγύηση» του ΔΝΤ προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Oκτώ μέτρα, τα οποία μεταβάλλουν τα δεδομένα στην αναπτυξιακή και φορολογική πολιτική ανακοινώνει τον Oκτώβριο η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.

4 Μαϊου 2005Με την καθοδήγηση του ΔΝΤ ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών. Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκονται στην Ελλάδα από την Πέμπτη έως τις 18 Μαΐου, προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση των δημόσιων δαπανών, μετά από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.


8 Ιουλίου 2005Tην Τετάρτη το πόρισμα του ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση των εσόδων. (...) Αξίζει να σημειωθεί πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας, θα υποβάλει το πόρισμά του έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην ηγεσία του υπουργείου.


13 Ιουλίου 2005- Διαρθρωτικές αδυναμίες στο σύστημα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και στην οργάνωση των φορολογικών μηχανισμών, διαπίστωσε το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο βρίσκεται περισσότερο από δέκα ημέρες στην Αθήνα.

Αν λοιπόν κάποιοι βαφτίζουν «προσφυγή στο ΔΝΤ» και «προδοσία» το αίτημα για τεχνική βοήθεια από το Δ.Ν.Τ, γιατί ξεχνούν στην τάχα τόσο αξιόπιστη αφήγηση τους και τον Καραμανλή; Γιατί προτιμούν να τα βάζουν μόνο με τον Παπανδρέου;

Γιατί τόσο ψέματα όταν οι αριθμοί είναι αμείλικτοι; Ο οικονομικός αναλφαβητισμός είναι μια πρώτη εξήγηση αλλά μάλλον δεν αρκεί. Πολλοί κερδίζουν από αυτή τη συσκότιση. Άλλοι κερδίζουν ψήφους κι άλλοι γλιτώνουν τη λαϊκή κατακραυγή για τα εγκλήματα τους που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό.