Να ανοίξει η κουβέντα για «πολιτικές ευθύνες» Βαγγέλη;

18.2.14


Από τα δεκάδες σκάνδαλα δισεκατομμυρίων ευρώ των τελευταίων ετών που έχουν πρόσφατα αποκαλυφθεί, ο...ενωτικός Βαγγέλης Βενιζέλος σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί σε «πολιτικές ευθύνες» μονάχα για την περίπτωση του σκανδάλου μιας ΜΚΟ.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Βενιζέλος ενώνει τη φωνή του με τα γνωστά-άγνωστα ΜΜΕ που προσπαθούν με το ζόρι να εμπλέξουν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο τον Γιώργο Παπανδρέου χωρίς μέχρι στιγμής να παραθέτουν το παραμικρό στοιχείο και αγνοώντας τελείως την ανακοίνωση του της οποίας και μόνο η πρώτη παράγραφος είναι αρκετά σαφής:

Την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.

Θα περίμενε κανείς ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα διέθετε τη στοιχειώδη συναίσθηση που θα του απαγόρευε να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση περί πολιτικών ευθυνών.

Για παράδειγμα, αν υπάρχουν «πολιτικές ευθύνες» που αγγίζουν τον Παπανδρέου για ένα δευτερεύον σκάνδαλο μιας ΜΚΟ, φαντάζομαι ότι αυτές θα αγγίζουν, κατά την ίδια ισοπεδωτική λογική και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αλλά ξέχασα! Αυτός αποτελεί «ιερή αγελάδα» του συστήματος, πόσο μάλλον στην εποχή των 58.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πίσω, αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για μια παράνομη συνδιαλλαγή μιας ΜΚΟ με υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, αναρωτιέμαι πόσες πολιτικές ευθύνες θα υπάρχουν για εκείνη τη λίστα Λαγκάρντ που ξεχάστηκε στο συρτάρι ενός υπουργού Οικονομικών ο οποίος πρωτοστάτησε όμως στην προσπάθεια να πάει στη φυλακή εκείνος ο υπουργός που έστω δειλά προσπάθησε να την αξιοποιήσει.

Αν έχει πολιτική ευθύνη ο υπουργός για μια χούφτα διεφθαρμένους υπαλλήλους του υπουργείου του, σκεφτείτε πόσες πολιτικές ευθύνες έχει ένας υπουργός που συμφωνεί με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Για την Ιστορία πάντως, το σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ήταν «όλα στο φως», δεν ήταν «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών».

Υ.Γ Αφού το θέμα έπαιξε σε όλα τα ΜΜΕ, ο μετρ Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η δήλωση του δεν αφορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς φυσικά να πει ποιον αφορούσε. Ως γνωστόν, η διάψευση ενός πρωτοσέλιδου, δεν παίζει ποτέ στο πρωτοσέλιδο...