Ο Καμίνης που πήγε πέρα από τα κλισέ περί κοινωνικών δομών

12.2.14


Ο υποψήφιος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον Δήμο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη, παρουσιάζοντας εν μέρει το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον Δήμο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα:

«Το βασικότερο ζήτημα όλων είναι, επειδή ακριβώς υπάρχει ένας κόσμος, ο οποίος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, νιώθει να συνθλίβεται μέσα στις μυλόπετρες της μνημονιακής λιτότητας, πώς θα μπορέσουμε να του δώσουμε μια ανάσα. Δηλαδή, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική κρίση και σε κάποιες περιπτώσεις και την ανθρωπιστική κρίση. 

Επομένως, βασική προτεραιότητα στο δικό μας πρόγραμμα θα είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, των οργανώσεων αλληλεγγύης και του κοινωνικού προϋπολογισμού του δήμου, έτσι ώστε να προσφέρουμε ανακούφιση σε όλους αυτούς που πλήττονται, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, για εμάς βασική προτεραιότητα είναι, για παράδειγμα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Αύριο, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Είναι γνωστό ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων, επί δημαρχίας Γ. Καμίνη, έχουν μειωθεί περίπου κατά 20 και έχουν δοθεί μάχες για να μην κλείσουν περισσότεροι.

Επίσης, τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των παιδιών είναι εξαιρετικά σκληρά για τις οικογένειες και περιοριστικά, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να επιβαρύνεται δυσανάλογα ο οικογενειακός προϋπολογισμός -ειδικά των νέων οικογενειών- και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Επιπλέον, υπάρχει το ζήτημα των δημοτικών ιατρείων. Υπήρχαν έξι δημοτικά ιατρεία, ενώ σήμερα έχουν μείνει μόνο τέσσερα, τα οποία  υπολειτουργούν. Θεωρούμε ότι τα δημοτικά ιατρεία παίζουν σημαντικό ρόλο. Ειδικά σε μια τέτοια περίοδο που και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό βλέπουμε τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας να αποτελεί στην ουσία, καθημερινά, κίνδυνο για την υγεία και  τη ζωή των πολιτών...».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αντιγράφω επίσημα στοιχεία από παλαιότερο άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή:

Τον Ιανουάριο του 2011 ο Δήμος Αθηναίων απασχολούσε 11.500 εργαζόμενους. Σήμερα είναι 8.700. Οι διευθύνσεις από 34 έγιναν 23. Οι εταιρείες του μειώθηκαν από δεκαοκτώ σε έντεκα. Η χρηματοδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 60%

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Αθηναίων έχει γίνει ο ισχυρότερος πυλώνας του κοινωνικού κράτους που απέμεινε στην πρωτεύουσα: 5.500 παιδιά φιλοξενούνται και τρέφονται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο παρασκευάζει καθημερινά 9.500 μερίδες φαγητού για απόρους και σχολεία. Φυσικά έχει και τη συμπαράσταση της Κοινωνίας των Πολιτών. Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας που δημιουργήθηκε μοιράζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 3.000 οικογένειες.

Θα περίμενε κανείς από την Αριστερά να μπορεί να διακρίνει κι αναλόγως να επιβραβεύει όσους δεν έμειναν στα κλισέ περί κοινωνικής αλληλεγγύης και κατάφεραν κόντρα σε θεούς και δαίμονες να παρουσιάσουν έργο.

Θα περίμενε κανείς από την Αριστερά να σταθεί, έστω κριτικά, δίπλα στην προσπάθεια Καμίνη και να μην προτιμήσει απλώς να κατεβάσει απέναντι του ένα νέο παιδί να αραδιάζει ευχές και κλισέ φοιτητικών συνελεύσεων.

Καλό θα ήταν πάντως να συμβουλεύσει τον κ. Σακελλαρίδη να μην δεσμεύεται για πράγματα που έχει ήδη υλοποιήσει η σημερινή δημοτική αρχή. Φαντάζομαι ότι δεν τον συμφέρει...