Πάγκαλος: Όσο υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, θα υπάρχει φαυλοκρατία

12.2.14

O Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε χθες στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο στο ΒΗΜΑ Fm για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και μεταξύ των άλλων δήλωσε:

Έχω μία θέση που έχω καταθέσει από το 1990 και είναι πως αν δεν καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης, δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει το πελατειακό σύστημα και η φαυλοκρατία στην Ελλάδα, όπως και η αγορά ψήφων με ρουσφέτια, την οποία επιδιώκουν οι πολίτες και στην οποία ανταποκρίνονται οι πολιτευόμενοι.

Πιστεύω ότι ο σταυρός προτίμησης είναι η ρίζα του κακού, διότι όσο αφήνουμε το σταυρό να υπάρχει ή να επεκτείνεται, πάμε πίσω στην πάλη κατά της πελατοκρατίας που συνεχίζει να υπάρχει και είναι η αιτία όλων των δεινών και της οικονομικής κρίσης.

Έχω προτείνει εκλογικό σύστημα που δεν είναι ίσως το τελειότερο ή το μοναδικό και όταν το πρότεινα, το 1990, με θεώρησαν εκκεντρικό. Διότι θεωρώ κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του σταυρού προτίμησης ως οπισθοδρόμηση. Η σάρα και η μάρα μαζεύτηκε εκεί μέσα. Ντροπή! Άνθρωποι ανεπιτήδευτοι, ανεπίδεκτοι, διεφθαρμένοι. Ντροπή! Κανένας στο περιβάλλον του δεν θα άντεχε τις φυσιογνωμίες αυτές εκεί πέρα να μιλούν. Έχω κάνει σε 12 βουλές, αλλά αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναζήσει. Επιμένω και όποιος θέλει, ας με διαψεύσει…