ΠΑΣΟΚ κατά Παπανδρέου αλλά Νεολαία ΠΑΣΟΚ υπέρ Παπανδρέου για την ψήφο των μεταναστών

10.2.14


Τις άσχημες εντυπώσεις από τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στον αποκλεισμό των νόμιμων μεταναστών από την κάλπη των προσεχών εκλογών προσπάθησε να διασκεδάσει η Χαριλάου Τρικούπη εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση με την οποία όμως διαφωνεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας έμμεσα στην έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα θέματα της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010 εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ πρέπει να εισαχθούν στην ισχύουσα νομοθεσία μόνον οι νομικά απολύτως αναγκαίες αλλαγές ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ.

Το ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται ιστορικά και πολιτικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές και τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, εγγυάται και προστατεύει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα άξια στελέχη τους.

Λίγες ώρες μετά όμως, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξέδωσε τη δική της ανακοίνωση η οποία κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του επίσημου ΠΑΣΟΚ και ταυτίζεται ιδεολογικά με την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου:

Ζούμε δυστυχώς σε μία περίοδο που η ισότητα, η δημοκρατία, η ισονομία και η ισοπολιτεία δεν είναι έννοιες αυτονόητες. Η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων βάλλεται καθημερινά και με κάθε τρόπο και εν πολλοίς σκοπίμως στον βωμό των οικονομικών, μικροπολιτικών αλλά και διαφόρων άλλων συμφερόντων. 

Και όμως, παρότι η κοινωνία μέσω της κρατικής συγκρότησης θα έπρεπε να πάει ένα βήμα παραπέρα παρατηρείται το κράτος να πράττει προς την κατεύθυνση όσων φωνάζουν υπέρ των διακρίσεων. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή στον νόμο του Καλλικράτη και την κατάργηση της πρόβλεψης για την συμμετοχή με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικιστικού λαϊκισμού. 

Η κυβέρνηση με αυτή της την απόφαση αφαιρεί ουσιαστικά το δημοκρατικό δικαίωμα λόγου για τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στον τόπο τους από ανθρώπους που ζουν εκεί, πληρώνουν φόρους, παράγουν, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αγωνιώντας το ίδιο για το μέλλον όπως κάθε μέλος της κοινωνίας. Η δικαιολογία για την απόφαση του ΣΤΕ δεν είναι παρά η φενάκη για την κατάργηση της πρόβλεψης αυτής καθώς η Δεξιά παράταξη είχε εξαγγείλει την απόσυρση της πολύ πριν. Επίσης αν κάποιος ήθελε να διορθώσει αδυναμίες θα μπορούσε να φέρει τροπολογία με αλλαγές που θα διασφάλιζαν την συνταγματικότητα του νόμου και παράλληλα θα προχωρούσαν και ένα βήμα παραπέρα την ανάγκη θωράκισης με θεσμικό τρόπο της έννοιας της ισότητας όπως αυτή μπορεί να εκφράζεται εν προκειμένω.

Καλούμε λοιπόν τον πολιτικό μας φορέα, τους Υπουργούς αλλά και τους Βουλευτές του Κινήματος να αντισταθούν σε αυτή την αλλαγή με κάθε θεσμικό μέσο και να μην αφήσουν να επιτευχθεί άλλη μία νίκη της συντήρησης και του αυταρχισμού.