Προτάσεις Σαχινίδη για την ανεργία: Αφορολόγητο και μειωμένες εισφορές για νέες επιχειρήσεις

10.2.14


Μια ενδιαφέρουσα σειρά προτάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας κατέθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σχολιάζοντας σχετική έρευνα στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.

Συγκεκριμένα:

(...)Αν δημιουργηθούν 100.000 έως 150.000 νέες επιχειρήσεις, που θα απασχολούν από 3 έως 50 εργαζόμενους, θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας. Πώς όμως θα συμβεί αυτό; Πρέπει να εφαρμοστούν  ορισμένα αντισυμβατικά μέτρα, όπως:

- Η χρηματοδότηση των Τραπεζών πρέπει να στραφεί στις νέες επιχειρήσεις. Να ρισκάρουν, στηρίζοντας την καινοτομία και την ευρηματικότητα και να απεγκλωβιστούν από τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

- Η πολιτεία πρέπει να θεσπίσει αφορολόγητο π.χ. για 5 χρόνια για τις νέες και μικρές επιχειρήσεις.  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι και κεφάλαια που «κάθονται». Μια νέα επιχείρηση, που θα απασχολήσει 2-3 υπαλλήλους, συνιστά από μόνη της κέρδος για την ελληνική οικονομία και κοινωνίας. Αντί του επιδόματος ανεργίας, θα έχεις, έσοδα από ΦΠΑ, εισφορές που θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα και αύξηση της κατανάλωσης. Μάλιστα είμαι υπέρ των μειωμένων εισφορών για τις νέες επιχειρήσεις.

- Η Αριστερά διακινεί έντονα τη λύση του «έσχατου εργοδότη», της ανάληψης δηλαδή μεγάλου μέρους της απασχόλησης από το ίδιο το κράτος. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εφόσον έχεις τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνεις. Έχει και το ΠΑΣΟΚ την ίδια λογική. Αρκεί όμως να μην είναι μικροκομματική. Διότι, αυτός που απασχολείται στα διάφορα 5μηνα, πρέπει να μάθει και κάτι για να μη χάσει τις δεξιότητές του και όχι απλά να βρει αύριο-μεθαύριο την ευκαιρία να «τρουπώσει» στο δημόσιο.

-Ακόμη όμως και αν συμβούν όλα αυτά, η χώρα έχει ανάγκη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις της τάξης των 30 δις. ευρώ την επόμενη τριετία, πέρα και πάνω από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για να συμβεί αυτό, οι ιδιώτες, είτε θα πρέπει να επενδύσουν σε καινούργιες δράσεις (άρα ισχύουν όσα ανέφερα και για τις μικρομεσαίες), είτε θα αγοράσουν τομείς και δραστηριότητες του κράτους που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Όταν όμως ακούγονται πολιτικές φωνές που λένε ότι θα πάρουν πίσω τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε κανείς δε θα έρθει να επενδύσει…