Ραγκούσης: Κακοποιούν την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, κατάντια να θεωρούνται εμμονές οι αρχές

10.2.14

Παραθέτω σημερινή δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση μέσω του Facebook για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, για την ψήφο των ομογενών και των μεταναστών και για τη μείωση του ελέγχου του μαύρου χρήματος στις προσεχείς εκλογές:

Πρώτον: η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα γίνει κανονικό κράτος όσο δεν σέβεται τους κανόνες.
Και αν μιλάμε για κανόνες, ξεκινάμε από τους κανόνες λειτουργίας της δημοκρατίας, με πρώτο το θεσμικό πλαίσιο, των εκλογών.

Πριν τέσσερα χρόνια, κατά την επεξεργασία του Καλλικράτη, προωθήθηκε και ψηφίστηκε μια μείζων μεταρρύθμιση, η διενέργεια του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Το προφανές δηλαδή που υπακούει στην κοινή λογική.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν την εφαρμογή του κανόνα αυτού , η κυβέρνηση προωθεί ανερυθρίαστα την καταστρατήγησή του.

Στην αρχή επιχειρήθηκε με έναν παιδαριώδη τρόπο να θεωρηθεί ως μια "λύση" που επιτρέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Όταν από παντού ακούστηκαν οι εξοργισμένες φωνές της αποδοκιμασίας μιας προφανούς παρανομίας, επιλέχθηκε η λύση της αλλαγής του Καλλικράτη και της νομοθέτησης της δεύτερης Κυριακής.

Ο νόμος είναι σαφής και το μόνον που επιδιώκουν είναι να τον αλλάξουν. Όχι με επιχειρήματα αλλά μόνον με προσχήματα περί αποσαφήνισης και μείωσης του φόρτου δουλειάς. Προσχήματα που απλώς καθιστούν την αυτογελοιοποίησή των εμπνευστών της τροπολογίας ακόμη πιο πρόδηλη.
Καταπατούν τους κανόνες, με μόνο γνώμονα ότι νομίζουν πως μπορούν να αντλήσουν ένα μικροκομματικό πλεονέκτημα.

Μα αυτή ακριβώς η περιφρόνηση των κανόνων και αρχών είναι που χρεοκόπησε τη χώρα και που οδήγησε στην καθολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Έτσι καταντήσαμε στη χώρα μας να θεωρούνται οι αρχές, εμμονές. Την ίδια στιγμή που η παραβίαση των κανόνων, η πελατειακή φαυλότητα, η μικροκομματική μεταχείριση των θεσμών επικρατούν ως εθνική ιδεολογία.

Αν η Βουλή συνεργήσει σε αυτό το θεσμικό και μικροπολιτικό ανοσιούργημα θα έχει επιφέρει τη χαριστική βολή στην εναπομείνασα ελάχιστη αξιοπιστία του σημερινού πολιτικού συστήματος.
Για τους βουλευτές του σημερινού ΠΑΣΟΚ - που χάρη σε αυτούς μαζί και στους προκατόχους τους νομοθετήθηκε ο Καλλικράτης το 2010 - η πολιτική δοκιμασία είναι εκ των πραγμάτων μεγάλη, δεδομένου οτι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν συνιστά ούτε μνημονιακή υποχρέωση αλλά ούτε καν σημείο της γραπτής "κυβερνητικής" συμφωνίας.

Με ποιό λοιπόν ηθικό και πολιτικό έρεισμα θα οδηγήσουν χιλιάδες ικανότατα και σημαντικά στελέχη, - δημάρχους, περιφερειάρχες, συμβούλους που στήριξαν τις πιο μεγάλες θεσμικές καινοτομίες - θα τους οδηγήσουν στο εκλογικό θυσιαστήριο σαν σύγχρονες Ιφιγένειες, αφήνοντάς τους σχεδόν όλους εκτός δεύτερου γύρου. Διότι αναμφίβολα προκειμένου να κρυφτούν και να διασωθούν όσοι νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν την λαϊκή ετυμηγορία, θα έχουμε μια " αυτοδιοικητική γενοκτονία ". Οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί δεν θα κριθούν για το σχέδιό τους και τις πολιτικές που άσκησαν στο Δήμο ή την Περιφέρειά τους αλλά για τις ανερμάτιστες κυβερνητικές πολιτικές.

Θα πρόκειται για μια άδικη " αυτοδιοικητική γενοκτονία " που με τη σειρά της όμως θα τιμωρήσει τους εμπνευστές της γιατί είναι βέβαιο οτι και ως παράταξη, το σημερινό ΠΑΣΟΚ, άρα και οι 58, θα πληρώσουν μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνον με τον οριστικό ευτελισμό τους ως μεταρρυθμιστικής δύναμης που λειτουργεί θεσμικά, αλλά και με ποσοστά εκλογικού εκμηδενισμού και πολιτικής ταπείνωσης. Ο λαός,αργά ή γρήγορα, τιμωρεί εκείνους που προσπαθούν να τον εξαπατήσουν με κουτοπόνηρες επιλογές και πρακτικές.

Δεύτερον: αναφορικά με την ψήφο ομογενών και μεταναστών γνωρίζουν πως η νομική προστασία των δημοτικών εκλογών δεν απαιτεί απαραίτητα νομοθετική αλλαγή η οποία ολοκληρώνει την τραγική οπισθοδρόμηση της χώρας εκεί που οδηγεί η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και του "δικτύου 21" που διαφεντεύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενώ κατόπιν της απόφασης της πλειοψηφίας του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις, η κυβέρνηση είχε σπεύσει να παγώσει τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών με εγκύκλιό της κι όχι με νομοθετική ρύθμιση, σήμερα επιχειρεί, κατ' επίκληση της ίδιας απόφασης του ΣτΕ, να αποκλείσει από τις δημοτικές εκλογές τους ομογενείς και τους μετανάστες όχι με εγκύκλιο αλλά καταθέτοντας τροπολογία με την οποία καταργούνται οι σχετικές διατάξεις. Γιατί;

Για το σημερινό ΠΑΣΟΚ ο νομοθετικός αποκλεισμός των ομογενών και των νόμιμων μεταναστών από τις δημοτικές εκλογές του 2014 θα έπρεπε να έχει ως προαπαιτούμενο,τουλάχιστον, την ομόφωνη κυβερνητική εξαγγελία και δέσμευση της ΝΔ ότι στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση θα συμπεριληφθεί η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Άλλωστε είναι νωπές οι δημόσιες τοποθετήσεις σημερινών βουλευτών, πρώην υπουργών, της ΝΔ υπέρ της ψήφου των μεταναστών στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Η αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας χωρίς δημόσια σχετική δέσμευση για την συνταγματική αναθεώρηση συνιστά άνευ όρων παράδοση στην εθνικιστική δεξιά.

Τρίτον: ο νόμος 3870 /2010 για την διαφάνεια και την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δέχεται ένα καίριο πλήγμα.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία, μειώνονται τα επίπεδα προστασίας και ουσιαστικών εγγυήσεων οτι οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί, που πλέον διαχειρίζονται δισεκατομμύρια ευρώ (λ.χ. ΕΣΠΑ ) θα ελεγχθούν και θα αποστασιοποιηθούν από τις εστίες προεκλογικής διαφθοράς.

Βέβαια, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς όταν σημερινός Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά ως υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του 2010 ενώ παραβίασε τον Νόμο 3870 - όπως αποφάνθηκαν οι ανεξάρτητες δικαστικές επιτροπές ελέγχου που πρώτη φορά θεσμοθετήθηκαν με τον ίδιο νόμο - στη συνέχεια ουσιαστικά αμνηστεύτηκε με περυσινή τροπολογία νύχτας της κυβέρνησης της οποίας είναι σήμερα μέλος.

Υ.Γ. Η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά θα κατέλθει και το τελευταίο σκαλοπάτι κακοποίησης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και των θεσμών, εάν προχωρήσει στο πρωτοφανές "κοινοβουλευτικό ριφιφι" και με ρουσφετολογική τροπολογία λίγο πριν την ψηφοφορία της εν λόγω τροπολογίας προωθήσει και την δημιουργία νέων δήμων. Θα έχει θεσπίσει μια ακόμη εξαίρεση καταργώντας έτσι έναν ακόμη κανόνα.