Χρυσοχοΐδης: Από το 2007 είχαν ψηφιστεί οι αυξήσεις στα διόδια

8.2.14

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη:

Κυρίες  και κύριοι, θα ξεκινήσω με τα ζητήματα που αναφέρονται στις τιμές των διοδίων και έχω να σας δηλώσω τα εξής: οι συμβάσεις έχουν ψηφιστεί το 2007 και η τιμή μονάδας τα 4 λεπτά χωρίς ΦΠΑ ανά χιλιόμετρο για την αξία των διοδίων ψηφίστηκε τότε. Όσοι το έχουν ξεχάσει ας το θυμηθούν. 

Το 2007 ορίστηκε η τιμή στην ελληνική Βουλή και στις συμβάσεις και όχι το 2014. Στις συμβάσεις του 2013 που ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν από λίγες μέρες δεν υπάρχει καμία αναφορά στα διόδια. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι οι τιμές των διοδίων είναι ευθύνη της εμπορικής πολιτικής του παραχωρησιούχων με βάση τα 4 λεπτά. Αυτοί βάζουν τιμές, παρέχουν εκπτώσεις και όποια άλλη εμπορική πολιτική μπορούν να ασκήσουν.  Όχι το υπουργείο.  Με βάση, επαναλαμβάνω, τις συμβάσεις που υπέγραψαν.(...)

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το σχέδιο στην εποχή της φούσκας του Κώστα Καραμανλή ήταν απλό: προκηρύσσουμε φαραωνικά έργα για να το παίξουμε παραγωγικοί και λίγα χρόνια μετά ο λογαριασμός φτάνει στους πολίτες.

Δεν είμαι σίγουρος ότι σήμερα το υπουργείο Υποδομών δεν είχε απολύτως καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων αλλά η μεγάλη ζημιά έγινε πράγματι στις μέρες του Γιώργου Σουφλιά.