Σοκάρει η τόση αποδοχή της Ρωσίας στην ελληνική κοινωνία

4.3.14

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ώρα είναι 00:44 και στην online ψηφοφορία του BHMAτος, το 53,85% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ των κινήσεων της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, περιοχής της Ουκρανίας.

Αν έχετε κάποια λίγα χρήματα στην άκρη, αυτός θα ήταν ένας καλός λόγος να κλείσετε ένα εισιτήριο δίχως επιστροφή με προορισμό κάπου δυτικά. Σχεδόν παντού εκεί, θα συναντήσετε πιο ορθολογικές κοινωνίες από τη δική μας.

Όπως εύστοχα σχολίασε ο Στέφανος Μάνος, οι ερωτηθέντες είναι περίπου σαν να απαντούν θετικά στο ερώτημα «Πως κρίνετε τις κινήσεις της Τουρκίας για την προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου;».

Είχα αναρωτηθεί παλαιότερα εδώ γιατί όποιος σε αυτή τη χώρα τοποθετείται υπέρ των ΗΠΑ είναι «πράκτορας» και όποιος τοποθετείται υπέρ της Ρωσίας είναι «αγνός πατριώτης». Το κάνουν σχεδόν όλα τα ελληνικά κόμματα, ανενόχλητα από κάθε κριτική.

Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Ρωσία σαρώνει σε αποδοχή ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενώ συνολικά το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η χώρα του Πούτιν είναι η πιο σημαντική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Είναι από τις περιπτώσεις που τρομάζει κανείς με το πως τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε κάτι τόσο εξόφθαλμα παράδοξο. Την ώρα που στον δυτικό κόσμο ΜΜΕ τεράστιας αναγνωσιμότητας χαρακτηρίζουν ανοιχτά «δικτάτορα» τον Πούτιν, οι Έλληνες μοιάζουν να εξακολουθούν να πιστεύουν στο «ξανθό γένος» με το φοβερό επιχείρημα της κοινής θρησκείας. Αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς έστω γνωρίζουν ότι ακόμα και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Εκκλησία της Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από κακές.

Μιας και δεν ζούμε στο Μεσαίωνα και αυτό το ρημάδι του Google μπορείς να μας μεταφέρει πραγματικά σε άλλους κόσμους, αξίζει να αναζητήσετε και να διαβάσετε τα διάφορα ρεπορτάζ των δυτικών ΜΜΕ για τα όσα κάνει η Ρωσία στην Κριμαία. Δεν θα βρείτε ούτε ένα άρθρο να υποστηρίζει τα όσα αδιανόητα κάνει ο απολυταρχικός Πούτιν στο πτώμα της Ουκρανίας. Η μόνη συζήτηση που γίνεται είναι αν και με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να επιβληθούν ποινές στη Ρωσία. Κανείς δεν συζητά αν πιθανώς έχει δίκιο! Σε τι εξάλλου να έχει δίκιο; Στην κατάκτηση εδαφών; Στην απόφαση διαμελισμού μιας χώρας;

Δεν μου αρέσουν τα κλισέ τύπου «αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται» αλλά νιώθω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση περικλείουν όση ακριβώς αποδοκιμασία μας αξίζει...