Ένας Έλληνας φοιτητής καταγράφει τα όσα ένιωσε βλέποντας από κοντά το «ντου» στον Α.Γεωργιάδη

17.3.14

Του Θράσου Κηπουργού*

Η κοινότητα των Ελλήνων του Λονδίνου μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία 3 χρόνια. Τα τελευταία 2 χρόνια οι ‘Ελληνες νέοι του Λονδίνου καταβάλουν προσπάθειες ώστε να οργανώσουν εκδηλώσεις στις οποίες η ελληνική κοινότητα μπορεί να προβληματιστεί για την Ελλάδα, τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές της επικρατούσας κατάστασης στην χώρα.

Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο Έλληνας που φεύγει στο εξωτερικό ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του, η πραγματικότητα που βιώνουμε στο Λονδίνο (πρώτο προορισμό για σπουδές και εύρεση εργασίας) είναι πολύ διαφορετική.

Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών έγινε και προσκληση στον υπουργό υγείας Ά.Γεωργιάδη να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Imperial College του Λονδίνου, να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και να μιλήσει για το πρόγραμμα αλλαγών που προωθείται. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή σε όλους.

Λίγο πριν τη έναρξη της εκδήλωσης μια ομάδα ατόμων μοίρασε μια επιστολή που εξέφραζε την αντίθεση της ομάδας με τον υπουργό και με την συγκεκριμένη εκδήλωση. Στη σύνεχεια με διακοπή της ομιλίας του υπουργου, παραχωρήθηκε βήμα σε εκπρόσωπο της ομάδας να αναγνώσει την επιστολή στο κοινό.

Έχοντας παρευρεθεί σε παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πίστευα ότι έπειτα από τα παραπάνω θα προχωρούσαμε σε μια επικοδομιτκή συζήτηση όπου θα μπορούσαν να ακουστούν όλες οι απόψεις. Παρόλα αυτα όμως, με το που ο υπουργός ανεβαίνει στο βήμα και επικρατεί πανζουρλισμός. Η όμαδα των ατόμων μετατρέπουν την αίθουσα σε μπάχαλο και γρήγορα η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Αμέσως έρχονται στο μυαλό μου σκηνές από τους πρώτους μήνες της φοιτητικής μου ζωής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2008, οι οποίες ήταν και ο λόγος που μαζί με άλλους αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας στο εξωτερικό...

Η αλήθεια είναι οτι ο υπουργός παρέμεινε στην αίθουσα και άνοιξε «διάλογο» με τους παρευρισκόμενους, απαντώντας με «το δικό του τρόπο» σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν τριτοκοσμική.

Η παρακάτω σκηνή είναι ίσως η πιό έντονη στιγμή από τα χθεσινά γεγονότα και συνοψίζει τον πολιτικό πολιτισμό που μας διακρίνει και έχει γίνει μέρος της παιδείας μας.


Από την χθεσινή μου εμπειρία, μπορώ με βεβαιότητα να διαπιστώσω δυο πράγματα:

1. Η πολιτικοποίηση – κομματικοποίηση στα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως το εργαστήριο αλλοίωσης του Έλληνα νέου και αυριανού πολίτη. Ο μέσος Έλληνας μαθητής μπαίνει με πολύ καλύτερα εφόδια από το μέσο Βρετανό στο πανεπιστήμιο. Η έξοδος του καθενός από το ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας του βρίσκει τη ζυγαριά να γέρνει επικίνδυνα εις βάρος του ελληνόπουλου.

2. Στην πολιτική αρένα της τελευταίας δεκαετίας δεν υπάρχει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο. Οι περισσότεροι πολιτικοί απαντούν με υπεκφυγές και οι κανόνες της συζήτησης είναι άγνωστοι από τα τηλεοπτικά παράθυρα μέχρι τα πολιτικά συμβούλια, πόσο μάλλον σε συνελεύσεις πανεπιστημιακών σχολών. Ο πολιτικός πολιτισμός των άκρων του πολιτικού κόσμου είναι ο λόγος που αρκεί για να μην αξίζουν της ψήφου μας.

*Απόφοιτος του Imperial College του Λονδίνου.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.

24 σχόλια:

 1. Καλά σαράντα, έχει πεθάνει και η Αγγλία (για τα πανεπιστήμιά της ούτε λόγος) απλά εσύ τα πλήρωσες κι από πάνω καημένε. Όσο για τον Άδωνι, απολαμβάνω να εκπροσωπεί την ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της. Έτσι, να τον φάτε στη μάπα έλληνες (ξεφτίλες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κοίτα είναι αριστεροί που έχουν λεφτά, αλλά δεν έχουν μυαλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχως η Ελλαδα παραδοθηκε στα ακρα καιρο πριν (αγανακτισμενοι κτλπ, μην τα ξαναλεμε).


  Προφανως ο ελληνικος λαουτζικος αρεσκεται να παρακολουθει μια αυταρχικη ακροαριστερα να κοκκορομαχει με μια θεοκρατικη, κρυπτοφασιζουσα δεξια για την εξουσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εντάξει δε χρειάζεσαι και φοβερά λεφτά για να σπουδάσεις Αγγλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχή και κατάρα17 Μαρτίου 2014 - 5:22 μ.μ.

  Αφού βρήκαν να καλέσουν να τους μιλήσει για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα τον εμπρηστικό Γεωργιάδη-τον Γεωργιάδη που πουλάει τη σκούφια του για οποιασδήποτε τάξης νταβαντούρι-καλά να πάθουν. Τον θρέφει επικοινωνιακά ο χαμός-έτσι τουλάχιστον νομίζει, έτσι θέλει να νομίζει. Και φυσικά ποια σοβαρότητα μπορεί να έχουν οι διοργανωτές μιας τέτοιας εκδήλωσης όταν καλούν ένα τέτοιας εγνωσμένης γελοιότητας άτομο; Προφανώς πήγαιναν γυρεύοντας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ναι αλλά -θεωρητικά- η διαφορά μας από τους εγνωσμένους γελοίους θα έπρεπε να είναι ότι είμαστε σκάλες ανώτεροι πνευματικά ΚΑΙ επικοινωνιακά αν θες. Ότι δεν είμαστε γελοίοι. Το να πηγαίνουμε στην εκδήλώση του γελοίου και να κάνουμε μπάχαλα δε μας κάνει καλύτερους, μας κάνει στη βέλτιστη περίπτωση ισάξιους. Θα παραδεχόμουν τα παιδιά αν τον κολλούσαν στον τοίχο και με τα επιχειρήματά τους τον ξεμπρόστιαζαν και δεν ήξερε τι να πει. Αυτό

  που κατάφεραν απλά είναι να τον κάνουν μάγκα επικοινωνιακά και αν θες φίλε μου το δέχεσαι. Καταλαβαίνω τη συσσωρευμένη αγανάκτηση ενάντια σε αυτούς που μας κοροϊδεύουν ψιλό γαζί τόσα χρόνια. Καταλαβαίνω την αγωνία, την απογοήτευση, όλα. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι ναι ρε διάολε τσ'απολειμάρες μου, είμαστε καλύτεροι από αυτούς τους ξεπλένηδες. Και ότι με το να πηγαίνουμε να τους φωνάζουμε μέσα στα μούτρα, απλά ενεργοποιούμε τα συντηρητικά αντανακλαστικά όσων βλέπουν την εκδήλωση και χάνουμε το παιχνίδι. Ειδικά μάλιστα σε περίπτωση σαν και αυτή που ΕΊΧΑΝ την ευκαιρία να τον στήσουν στον τοίχο και να τον ξεβρακώσουν (μεταφορικά ε.. ) γιατί τους άφησε .. και αυτοί τι έκαναν; Γήπεδο. Τα κλασσικά εικονογραφημένα των ελληνικών αμφιθεάτρων τα τελευταία n χρόνια. Αλλά με πορδές, αυγά δε βάφονται... (το πρώτο πληθυντικό το χρησιμοποιώ εντελώς αυθαίρετα, δεν υποθέτω ότι ανήκουμε σε κανένα ευρύτερο σύνολο πέραν αυτό των μή-γελοίων. ΟΚ επιτρέψτε μου προσωρινά να μη με θεωρώ γελοίο χωρίς peer-review :p)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το κόμπλεξ είναι παραγωγής ή το αγοράζεις από κάπου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ούτε φοβερά μυαλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευχή και κατάρα17 Μαρτίου 2014 - 6:32 μ.μ.

  Εδώ ο Μπέος θα μπορούσε να αναφωνήσει: Εικόνα μου είσαι κοινωνία και μού μοιάζεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Λες να ηταν groupies του Γεωργιαδη οι φασαριοζοι;Τοσο στημενο; Μπα...

  Τον προσκαλουν γιατι ειναι απο τους λιγους προθυμους να επιχειρηματολογησει υπερ των εξοφθαλμα μη δημοφιλων τακτικων της κυβερνησης και της τροικας.

  Παντως εχει πολυ ενδιαφερον και γελοιοτητα η "κορυφαια" κατηγορια που του εκτοξευουν σχεδον παντα και ειναι το "πουλας βιβλια".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δεν σας φτύνουν, ψιχαλίζει....17 Μαρτίου 2014 - 8:27 μ.μ.

  Εχουν πολύ δρόμο να διανύσουν οι Έλληνες πίθηκοι. Ιδιαίτερα οι
  ψευτοαριστεροί βρώμησε ο τόπος από δαύτους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Είπε ο φοιτητάκος άπό τα Β.Π. που με τα λεφτά του μπαμπάκα κάνει "σπουδές" στο ΄Νησί μέχρι να βολευτεί σε κάποιο ΓΑΠικού τύπου κόμμα. Πραγματικά συνιστά πρόκληση η στάση του απέναντι στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Απάντηση στον "ευχή και κατάρα"
  Θυμάται έστω και μία φορά να μπόρεσε να μιλήσει κάποιος στο εξωτερικό; Προσπάθησαν πολλοί και πολύ, αλλά οι φωνασκούντες...υπάρχουν και δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μην αφήνουν τους πολλούς να ...σκεφτούν το δίκιο που ..πιθανόν να έχουν.
  Και μιλάμε και ανθώπους με μεγάλο ειδικό βάρος. Επιμένει ακόμη στις απόψεις του;
  Υ.Γ. Το μόνο ανέξοδο οι οι χαρακτηρισκοί π.χ. φασιστας, υπηρέτης του συστήματος, ..για να μην πάω στα πιο βαριά και προσωπικά. Δεν είναι έτσι η αριστερά αγαπητέ.......μετουσιώθηκε σε χρυσό κόκκινο αυγο..δυστυχώς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αφού τον καλέσατε καλώς τα λουστήκατε. Και σας ενόχλησαν οι κάφροι, ενώ οι χειροκροτητές ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ένα επιπλέον επιχείρημα για το ότι "ή Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση". Ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ του ότι "η Ελλάδα δεν σώζεται".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. O Γεωργιάδης μιλάει πάντα με επιχειρήματα. Κι επειδή τα θρασύδειλα υποκείμενα δε μπορούν να απαντήσουν στα επιχειρήματά του, προσπαθούν να τον κάνουν να σωπάσει για να μη φανεί η δικη τους ανυπαρξία... Κι όχι μόνο το Γεωργιάδη, οποιονδήποτε τους αποκαλύπτει.
  Πάντα έτσι κάνουν τα θρασύδειλα υποκείμενα που έχουν μάθει να συμπεριφέρονται ακόμη και πολιτικά σαν όχλος... Πάντα και παντού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ευχή και κατάρα18 Μαρτίου 2014 - 12:35 π.μ.

  Όταν το πνευματικό ίδρυμα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την ευπρέπεια του διαλόγου-αυτό έχει την οργανωτική ευθύνη-τότε ούτε σοβαρούς επισκέπτες θα έχει αλλά ούτε και με τους φαιδρούς που καλεί θα εξασφαλίσει την έκφραση των απόψεων, όπως και τελικά συνέβη άλλωστε. Θα μου πεις πνευματικό ίδρυμα είναι δεν μπορεί να βάζει φίμωτρο στους φοιτητές και θα συμφωνήσω κι εγώ. Αλλά το ακροατήριο τότε τι κάνει; Γιατί δεν παρεμβαίνει; Η γνώμη μου για τον Γεωργιάδη δεν αλλάζει, παρόλο ότι δεν επικαλέστηκα τα φτηνά κουτσομπολίστικα της τρέχουσας επιχειρηματολογίας. Πιστεύω ότι πήγε στο Λονδίνο ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΝΤΑΣ σ'αυτό το εκρηκτικό επικοινωνιακό πανηγύρι. Αυτός είναι ο φυσικός του χώρος: ο σαματάς και η αυτοαναφορικότητα. Γι'αυτό και αν μια μέρα τον ξεχάσουν τα μίντια ξεσκίζεται στα πιο κραυγαλέα τιτιβίσματα, προκαλώντας και ικετεύοντας την όποια προβολή, όσο αρνητική κι αν είναι. Ανασφαλής προσωπικότητα και πνευματική συγκρότηση-είναι εντελώς άλλο από την τυχόν σπασικλίδικη παπαγαλίστικη μορφωτική-κάτω απ'το μηδέν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Να που μια φορά συμφωνώ μαζί σου!!
  Για μένα είναι έκπληξη τα όσα γράφεις!!!
  Ίσως η κατεξακολούθηση επίθεση σε έχει συνετίσει!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Εχεις δικιο.
  Ειναι τετοιος ο επανακαθορισμος της πολιτικης μας κουλτουρας,που πλεον αν δεν βλεπουμε βρισιες,γιουχα,γιαουρτωματα,προπηλακισμους,ξυλοδαρμους και-γιατι οχι;- καμμια κρεμαλα,μας πιανει δικαιολογημενα βαρεμαρα κα στεναχωρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Να μας πει ο Κηπουργός, ο πρόεδρος της κοινότητας των Ελλήνων φοιτητών ποιον έχει πατέρα. Τότε θα φανεί γιατί καλέσανε τον Άδωνι. Μιλάει το νούμερο για πολιτικοποίηση – κομματικοποίηση στα ελληνικά πανεπιστήμια, όταν αυτός και οι όμοιοί του είναι αυτοί που την εξάγουν στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Θράσο, η βλακεία βλακεία θα φέρει. Φέρατε τον άχρηστο να μιλήσει για την Υγεία όταν δεν ξέρει που του παν τα 4. Περίμενες κατι καλύτερο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλά ρε Θράσο αλλά πριν το Πολυτεχνείο και τις σπουδές στο Imperial, Ελληνικά δε σου έμαθε κανένας; "Η ομάδα των ατόμων" και "μια ομάδα ατόμων μοίρασε μια επιστολή"; Τι διαμάντια είναι αυτά βρε αγόρι μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Επιχειρήματα θεωρούνται και αυτά που στέκουν λογικά, επιχειρήματα είναι και αυτά που βασίζονται σε ψέμματα. Δεν μπορεί να είναι πανάκεια η δομημένη σκέψη όταν μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. "Ο μέσος Έλληνας μαθητής μπαίνει με πολύ καλύτερα εφόδια από το μέσο Βρετανό στο πανεπιστήμιο."


  Ενα νεο ταλεντο της ελληνικης κωμωδιας μολις ανετειλλε. Ας το στηριξουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή