Ένας ύμνος στα social media από τον ιδρυτή του Ebay

7.3.14


Το ρόλο των social media στο σύγχρονο κόσμο αποθεώνει μέσα ενός πολύ ενδιαφέροντος άρθρο του στη Huffigton Post ο ιδρυτής του Ebay Pierre Omidyar.

«Η άποψή μου είναι αρκετά απλή: Πιστεύω ότι τα social media είναι ένα εργαλείο απελευθέρωσης και  χειραφέτησης . Αυτό ίσως μοιάζει κάπως τολμηρό, όταν ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου που χρησιμοποιεί το Facebook και το Twitter για να δημοσιεύσει φωτογραφίες φαγητών ή για να απαντήσει σε κουίζ για το ποιος τηλεοπτικός χαρακτήρας θα μπορούσε να είναι. Όμως η ελευθερία τους να επικοινωνείς ανοιχτά και ειλικρινά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σε χώρες όπου τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αποτελούν ένα εργαλείο ελέγχου (σ.σ της εξουσίας), αυτά τα καινούρια και αληθινά κοινωνικά κανάλια έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο μας.

Στα δικά μου μάτια, τα social media αποτελούν παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα άλματα προς τα εμπρός στην πρόσφατη ανθρώπινη ιστορία. Παρέχουν μια δυνατότητα προσωπικής έκφρασης και προωθούν την αμοιβαία κατανόηση. Επιτρέπουν την ταχεία δημιουργία δικτύων και δείχνουν την κοινή ανθρώπινη υπόσταση μας μεταξύ των πολιτισμικών διαφορών. Συνδέουν ανθρώπους, ιδέες και αξίες, όπως δεν είχε συμβεί ποτέ πριν.

Στους επικριτές αυτής της άποψης, θυμίζω ότι τα social media βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα. Ουσιαστικά, είμαστε στις ημέρες που ο Alexander Graham Bell μιλάει στο βοηθό του Watson μέσω ενός υποτυπώδους σύρματος»

Η συνέχεια εδώ.