Σκάνδαλο στα Σκόπια με πιθανή εμπλοκή του «Άκτωρ»

14.3.14


Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ξέσπασε στα Σκόπια με αφορμή τον αυτοκινητόδρομο Ντέμιρ Κάπια-Σμόκβιτσα, τον οποίο κατασκευάζει η ελληνική εταιρία Άκτωρ. Οικονομικό σκάνδαλο καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), μέσω του εκπροσώπου της Πέτρε Σιλέγκοφ, κατήγγειλε «οικονομικό σκάνδαλο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο οποίο εμπλέκονται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ».

Σύμφωνα με τον κ. Σιλέγκοφ, το σκάνδαλο αυτό «ξεδιπλώνεται» με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος και έχει ως εξής: Τις πρώτες δέκα ημέρες των τελευταίων μηνών εισέρχονται στην ΠΓΔΜ οργανωμένα, με λεωφορείο, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δεν ασχολούνται με την κατασκευή του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου, αλλά μεταβαίνουν στο υποκατάστημα της Stopanska Banka στο Νεγκότινο, από όπου αποσύρουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους και τα παραδίδουν στην Αθηνά Ζιώγα ,φοροτεχνικό της Άκτωρ. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά αναχωρούν για την Ελλάδα. Η Stopanska Banka είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ.Σιλέγκοφ παρουσίασε καταλόγους με τα ονόματα αυτών των Ελλήνων πολιτών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. «Ιδού τα ονόματα των Ελλήνων αυτών πολιτών, που σηκώνουν χρήματα κάθε μήνα σε μετρητά. Ιδού και οι λογαριασμοί τους».

Σε λιγότερο από ένα χρόνο εισήλθαν στη χώρα για το σκοπό αυτό 96 πολίτες της Ελλάδας. Εννέα από αυτούς έχουν το ίδιο επώνυμο αλλά διαφορετικό όνομα. Κάποιοι από αυτούς εισήλθαν στην ΠΓΔΜ δύο φορές, κάποιοι τρεις φορές και κάποιοι άλλοι και τέσσερις φορές. Στα άτομα αυτά καταβάλλονται από την ανάδοχο του αυτοκινητόδρομου Άκτωρ, μέσω του υποκαταστήματος της Stopanska Banka στο Νεγκότινο, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, βάσει συμβάσεων έργου. Αυτοί οι άνθρωποι μετατρέπουν σε ευρώ τα δηνάρια που λαμβάνουν στην ίδια τράπεζα.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle εδώ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.