Τα θύματα των κανόνων και οι κερδισμένοι των εξαιρέσεων: Το παράδειγμα του αντικαπνιστικού νόμου

27.3.14

Χθες το απόγευμα, κάνοντας βόλτα με την παρέα μου σε έναν κεντρικό πεζόδρομο της Πάτρας, παρατήρησα κάτι που με σόκαρε, κάτι που είχα δει μόνο στο εξωτερικό, κάτι αναπάντεχο: έξω από μια καλαίσθητη μπυραρία στεκόταν ένα μικρό πλήθος ανθρώπων που συζητούσαν μεταξύ τους και κάπνιζαν. Η μπυραρία δεν ήταν εκτός λειτουργίας, λειτουργούσε κανονικά και οι άνθρωποι αυτοί ήταν πελάτες της, στους οποίους δεν είχε επιτραπεί να καπνίσουν εντός του καταστήματος.

Δίχως ούτε μισή δεύτερη σκέψη, προτιμήσαμε αμέσως να πιούμε την μπύρα μας εκεί. Όταν ο σερβιτόρος ήρθε να μας πάρει παραγγελία, του ζητήσαμε να μεταφέρει στη διεύθυνση του καταστήματος ότι ο λόγος που προτιμήσαμε τη συγκεκριμένη μπυραρία ήταν η απόφαση της να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία, κάτι το οποίο μας εξασφάλιζε τη δυνατότητα να περάσουμε καλά για κάποιες ώρες, δίχως να εισπνεύσουμε τον καπνό του καθενός, δίχως να πετάξουμε τα ρούχα μας στον κλίβανο κατά την επιστροφή μας στο σπίτι.

Ο σερβιτόρος χαμογέλασε και μας είπε επί λέξει: Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, αν και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε άδειοι. Δεν το εκτιμούν πολλοί, οι περισσότεροι πάνε αλλού για να καπνίζουν και για να μην «σπάνε» οι παρέες.

Κορόιδα και εξαιρέσεις, η συνέχεια στο Protagon.gr.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.