Το ελληνικό ετερόκλητο μπλοκ των υποστηρικτών της Ρωσίας

14.3.14


Δραματικά, πυκνά, και εν πολλοίς απρόβλεπτα τα γεγονότα στην Ουκρανία. Κάθε εκτίμηση για το ποιος κινεί ποιον και ποιος κινείται αυτοβούλως μοιάζει παρακινδυνευμένη.

(...)
Eκείνο, πάντως, που αξίζει να επισημανθεί –ή μάλλον, να διαπιστωθεί για μια ακόμα φορά– είναι η ευκολία με την οποία σχηματίστηκε και πάλι στη χώρα μας το (ίσως όχι και τόσο) ετερόκλητο μπλοκ υποστηρικτών της Ρωσίας και του Πούτιν. Ως προς τη στάση που τηρούν απέναντι στα γεγονότα, για μία ακόμα φορά δείχνουν να συμπίπτουν δυνάμεις που ξεκινάνε από το ΚΚΕ και τον Λαφαζάνη και φτάνουν έως το παπαδαριό, τους Καμμένους και άλλους ψεκασμένους, τους ελληναράδες και ελληνεμπόρους περιθωριακών καναλιών, αλλά και διανοουμενοφανείς λάτρεις της «καθ’ ημάς Ανατολής».

Με άλλα λόγια, μιλάμε για το μπλοκ εκείνο που συμπίπτει λίγο-πολύ με το ιστορικά και παραδοσιακά αποκαλούμενο Ρωσικό κόμμα στη χώρα μας. Ας προτιμήσουμε, ωστόσο, τον πολύ πιο ακριβή και ερμηνευτικά πιο χρήσιμο όρο «αντιδυτικό κόμμα». Είτε για την εποχή του Όθωνα πρόκειται, είτε για την ταραγμένη δεκαετία του 1940, είτε για τις μέρες μας, βλέπουμε πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να είναι διαποτισμένα  από έναν ψυχαναγκαστικό, τυφλό, στρεψόδικο αντιδυτικισμό.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ανδρέα Παππά στην Athens Voice εδώ, για ένα θέμα που είχαμε θίξει κι εμείς εδώ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.