Ποτάμι: Κάτι σαν κόμμα αλλά κυρίως ο (αμήχανος) Σταύρος Θεοδωράκης

4.3.14

Περίμενα με ειλικρινή αγωνία να δω τη σημερινή παρουσίαση του Σταύρου Θεοδωράκη για το «Ποτάμι» θεωρώντας ότι κάποια πράγματα θα πάνε δεδομένα καλά για το εγχείρημα και κάποια άλλα πιθανότατα όχι.

Ήμουν σίγουρος ότι θα βλέπαμε μια επικοινωνιακά άψογη συνέντευξη Τύπου με θεμιτό τηλεοπτικό επαγγελματισμό. Έπεσα εντελώς έξω.

Ένα κόμμα που ορθώς βασίζεται κυρίως στα social media μας πρότεινε να παρακολουθήσουμε τη συνέντευξη Τύπου μέσω από ένα τραγικό live streaming με συνεχείς διακοπές στη μετάδοση, με τον Σταύρο Θεοδωράκη μάλιστα να πηγαίνει συνεχώς δεξιά-αριστερά παρόλο που η μετάδοση γινόταν μόνο με μια σταθερή κάμερα! Τεχνικά και σκηνοθετικά μόνο η λέξη «φιάσκο» μπορεί να περιγράψει αυτό που είδαμε ή μάλλον προσπαθήσαμε να δούμε.

Επί της ουσίας τώρα, ο ο γνωστός δημοσιογράφος έκανε κατά τη γνώμη μου ένα τεράστιο στρατηγικό σφάλμα: δεν είπε 10 πράγματα για το κόμμα του, πριν αρχίσει να απαντά σε ερωτήσεις. Έδωσε κατευθείαν τον λόγο στους δημοσιογράφους, επιτρέποντας τους να καθορίσουν την ατζέντα της συζήτησης. Απαντούσε για αρκετή ώρα σε ερωτήσεις για ένα κόμμα για το οποίο δεν μας είχε πει από μόνος του το παραμικρό, για ένα -μέχρι εκείνη τη στιγμή- μονοπρόσωπο κόμμα!

Γιατί κάνεις τέτοιο όταν ουσιαστικά προσκαλείς σε παρουσίαση κόμματος; Πώς γίνεται στην παρουσίαση ενός κόμματος να μιλάει μόνο ένας άνθρωπος και απλώς να διαβάζονται κάποια ονόματα ανθρώπων που τον υποστηρίζουν και μάλιστα υπό την παρακάτω...πρωτοποριακή διευκρίνιση;



Απαντώντας λοιπόν σε εντελώς διαφορετικές ερωτήσεις, αποκάλυψε αυτό που εμένα προσωπικά προς το παρόν θα με αποθάρρυνε σοβαρά από το να ψηφίσω το Ποτάμι. Για λόγους ακρίβειας, να σε τι αναφέρομαι, όπως ακριβώς το κατέγραψε το...ίδιο το Ποτάμι στο Twitter.




Συνειδητοποιείτε τι ακριβώς έχει δηλώσει ο συμπαθής Σταύρος; Φτιάχνει κόμμα για να κατέβει στις Ευρωεκλογές, θέλει να δώσει τη μάχη στην Ευρώπη και μάλιστα «για μια άλλη Ευρώπη» και δεν γνωρίζει σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί το κόμμα του! Δήλωσε ότι θα το κάνει αφού πάει στις Βρυξέλλες. Μας καλεί δηλαδή να ψηφίσουμε κάτι, αποδεχόμενοι ότι μπορεί να καταλήξει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά μέχρι το Λαϊκό Κόμμα της Μέρκελ και του Μπαρόζο. Μα τι είναι αυτά; Που έχουν γίνει ξανά; Πρώτη φορά είδα κάποιον να μιλάει στο όνομα της Ευρώπης δείχνοντας ότι τη γνωρίζει τόσο επιφανειακά.

Δηλαδή, εγώ π.χ που προσωπικά τυχαίνει να είμαι με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και θέλω να τους υποστηρίξω στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί να μην ψηφίσω ΔΗΜΑΡ ή ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσω το Ποτάμι; Γιατί να ρισκάρω; Γιατί να ψηφίσω ένα κόμμα που δεν ξέρει που τοποθετείται ιδεολογικά όταν εγώ προσωπικά τυχαίνει να ξέρω τι ισχύει για τον εαυτό μου;

Επίσης, μου είναι αδύνατο να κατανοήσω γιατί θα πρέπει να αποδεχθούμε ένα τσιτάτο σαν το παρακάτω όταν το λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης και να εξοργιστούμε όταν το λέει ο κάθε Τζήμερος ή και ο προφυλακισμένος Μιχαλολιάκος. Αν ο γνωστός δημοσιογράφος δεν μπορεί να διαχωρίσει τα προβληματικά κόμματα από τον γενικότερο θεσμικό ρόλο των κομμάτων σε μια Δημοκρατία, αδυνατώ να καταλάβω γιατί ίδρυσε κι αυτός ένα κόμμα. Άλλο ποτάμι, άλλο καλάμι.





Συνοψίζοντας και περιμένοντας και τα δικά σας σχόλια, επιμένω σε δυο προγενέστερες παρατηρήσεις μου που συνεχίζουν νομίζω να ισχύουν παράλληλα και μετά τη σημερινή παρουσίαση:

-Πριν λίγες μέρεςΝομίζω ότι προς το παρόν δεν έχουμε δει τίποτα περισσότερο από ένα απολιτίκ κάλεσμα που απευθύνεται σε τηλεοπτικό κοινό και όχι σε πολίτες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι στο τέλος μπορεί και να εξελιχθεί σε κάτι σχετικά καλό για την πολιτική συγκυρία.

-Σήμερα το πρωί: Ήδη πάντως ο γνωστός δημοσιογράφος έχει καταφέρει κάτι που ουδείς τα τελευταία 2-3 χρόνια είχε καν μπορέσει να προσεγγίσει: έχει ήδη καταφέρει να κάνει πάρα πολύ κόσμο να περιμένει να ακούσει τι έχει να του πει.

Να προσθέσω απλώς και κάτι ακόμα: Ναι, κάθε αρχή και δύσκολη και ναι, δεν χρειάζεται να είμαστε φοβερά αυστηροί γιατί η παρακμή των υπόλοιπων κομμάτων είναι τρομακτική και δεν έχουμε πολλές επιλογές αλλά ειλικρινά περίμενα από τον Σταύρο Θεοδωράκη σήμερα κάτι πολύ πιο καλά προετοιμασμένο. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας πολιτικός για να ιδρύσεις κόμμα αλλά έναν κάποιο επαγγελματισμό πρέπει να τον δείξεις.

Σήμερα παρουσιάστηκε ένα κόμμα που θα κατέβει στις Ευρωεκλογές χωρίς να ξέρουμε ποιοι θα είναι υποψήφιοι του και σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί. Ξέρουμε μόνο ότι ηγέτης του θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος. 

Κάπου εδώ, θυμίζω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση. Πολύ σοβαρή. 

Υ.Γ Στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας επιβάλουν όταν κάποιος σου απευθύνεται στον πληθυντικό να μην του απαντάς με το αντιαισθητικό «φίλε». Δεν είσαι cool, είσαι δήθεν.