Τρεις «θέσεις» του Ποταμιού και ο Κοέλιο

7.3.14


Μπήκα σήμερα χαρούμενος σήμερα στο site του μονοπρόσωπου κόμματος «Το Ποτάμι» καθώς ένας φίλος με ενημέρωσε ότι πλέον αναρτώνται μικρά κειμενάκια στην κατηγορία «οι απαντήσεις μας». Τι καλύτερο από το να αξιολογεί κανείς ένα κόμμα από τις θέσεις του;

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα στην ιστοσελίδα του κόμματος ήταν ότι πλέον η ταύτιση του με τον δημιουργό και μοναδικό μέλος του κ. Σταύρο Θεοδωράκη είναι απόλυτη, καθώς έχει προστεθεί η φωτογραφία του γνωστού δημοσιογράφου στην κορυφή της ιστοσελίδας η οποία είναι μεγαλύτερη κι από το ίδιο το λογότυπο του κόμματος. Τα έχει αυτά η Τηλεόραση η Πολιτική.

Ας δούμε όμως ενδεικτικά τρεις από τις απαντήσεις/θέσεις:

1. Οι άνθρωποι του Ποταμιού


Σύμφωνα με το Ποτάμι, το πιο ενδιαφέρον στο...Ποτάμι είναι το μείγμα των ανθρώπων του. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό πρόβλημα: κανείς δεν μας έχει πει ποιοι είναι οι άνθρωποι του! Δεν ξέρουμε ποια είναι τα στελέχη του, ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι του, ποια τα όργανα του.

Επίσης, όταν θες να θέσεις «καινούργιους κανόνες» στην Πολιτική, ανακοινώνεις τους συγκεκριμένους κανόνες που θες να θέσεις, δεν ανακοινώνεις τη σχετική...ανάγκη.

Ο τίτλος «Οι άνθρωποι του Ποταμιού» είναι πάντως καλός για λογοτεχνικό βιβλίο ή ταινία επιστημονικής φαντασίας.

2. H ενότητα του διαφορετικούΤο Ποτάμι υπερασπίζεται την ενότητα του διαφορετικού. Μπράβο στο Ποτάμι, αν και δεν έχω ιδέα για το τι ορίζεται ως «ενότητα του διαφορετικού». Καταλαβαίνω ως αίτημα το σεβασμό του διαφορετικού αλλά την έκκληση περί «ενότητας» δεν την αντιλαμβάνομαι με τρόπο σαφή.

Το Ποτάμι υποστηρίζει πάντως το διαφορετικό και στο ευρωψηφοδέλτιο του. Το ευρωψηφοδέλτιο του όμως είναι προς το παρόν αρκετά πιο «διαφορετικό» από όσο κανείς θα περίμενε: δεν υπάρχει καν.

3.Το μέλλον δεν είναι μονοκομματικό


Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι το μέλλον δεν είναι μονοκομματικό. Η αλήθεια είναι ότι και το παρόν δεν είναι μονοκομματικό, ούτε και το πρόσφατο παρελθόν. Από το 2011 και μετά η χώρα κυβερνάται από κυβερνήσεις συνεργασίας και θα συνεχίσει να κυβερνάται, με ή χωρίς Ποτάμι.

Εδώ εντοπίζεται μια τεράστια αντίφαση του Ποταμιού. Όταν αναγνωρίζεις ότι το μέλλον δεν είναι μονοκομματικό, πώς πολιτεύεσαι με σύνθημα «πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν» και κλείνεις το μάτι και στο «πολιτική χωρίς πολιτικούς»;

Θα συνεργαστείς με αυτούς που θεωρείς αποτυχημένους; Θα συνεργαστούν μαζί σου πετυχημένοι πολιτικοί που σήμερα αφορίζονται από σένα με τέτοια ισοπεδωτική ελαφρότητα; Το ίδιο Γιαννίτσης και Παπαθανασίου; Το ίδιο Ραγκούσης και Στυλιανίδης; Το ίδιο Διαμαντοπούλου και Λιάπης;

Συνοψίζοντας, με κάθε σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν πιστέψει στο Ποτάμι, εμένα οι θέσεις αυτές δεν μου θυμίζουν μόνο τηλεοπτική εκπομπή αλλά μου θυμίζουν και λίγο Κοέλιο τύπου «όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις».

Καταλαβαίνω λίγο-πολύ αυτούς που το ψηφίσουν αλλά μην μου λέτε κιόλας ότι δεν είναι απολιτίκ και έχει συγκεκριμένες θέσεις που εμείς οι εμπαθείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε!

Υ.Γ Κατηγορούσαμε τη Δημοκρατική Αριστερά για ασάφεια και μπροστά στο Ποτάμι, κάθε ασαφής γενικόλογη δήλωση  Κουβέλη μοιάζει με ωδή στο συγκεκριμένο.

13 σχόλια:

 1. Μην στεναχωριέσαι Παραπολιτικέ ... Απλά είσαι κομπλεξικός και τώρα δεν μπορείς να το κρύψεις. Κατά βάση λατρεύεις τους κομματικούς σωλήνες και ανέκαθεν ευελπιστούσες να γίνεις μέρος του παλιού κομματικού κατεστημένου νομίζοντας ότι είσαι κάτι διαφορετικό. Ξυδάκι λοιπόν ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ευχή και κατάρα7 Μαρτίου 2014 - 1:28 μ.μ.

  Το "Ποτάμι" και ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι η επιτομή του απολίτικου στερεότυπου. Θολούρα, αέρας, διαβητική γλυκύτητα και φυσικά αστοιχειοσύνη, ερασιτεχνισμός και αφόρητη επιπολαιότητα.Να το πω αλλιώς; ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΠΑΧΤΗ! Πώς είναι που μαζεύονται τα διάφορα αρπαχτικά ενόψει της μεγάλης σφαγής; ε κάπως έτσι. Σε μια πρώτη φάση μας προέκυψαν Χρυσή Αυγή και Καμμένος. Τώρα που ζούμε τη δεύτερη φάση, Θεοδωράκης και-μουλωχτά ακόμη-ο Κοκός. Στην αναμπουμπούλα οι λυκάνθρωποι χαίρονται. Ανερμάτιστες προσωπικότητες, κλινικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για τη βιβλιογραφία της ψυχιατρικής. Θαρθεί ο καιρός που θα νοσταλγήσουμε την πολιτική και τους πολιτικούς που αφήνουμε για το καινούργιο που εκπροσωπεί το εγκαθετηλίκι του Σταύρου Θεοδωράκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παραπολιτικέ φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις ότι οι εμμονές θολώνουν την σκέψη. Τίποτα άλλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λες: "Ας δούμε όμως ενδεικτικά τρεις από τις απαντήσεις/θέσεις"


  ...Και όλως τυχαίως παρέκαμψες τις άλλες απαντήσεις, για την Αριστερά/Δεξιά, για το μέλλον της Ευρώπης, κλπ., που δεν είναι (ακόμα) σε μορφή γραπτού κειμένου αλλά σε μορφή αποσπασμάτων της συνέντευξης τύπου, που δόθηκε μόλις πριν 3 24ωρα.


  ...Επίσης, όλως τυχαίως φαντάζομαι, παρέκαμψες τις θέσεις του Θεοδωράκη που τις έχει διατυπωσει με σαφήνεια σε αρκετά επιλεγμένα άρθρα, τα οποία έχουν αναρτηθεί από την πρώτη στιγμή στην ιστοσελίδα του κόμματος.


  Με λιγα λόγια, ακόμη μία "ψύχραιμη" και "απροκατάληπτη" κριτική του νεοσύστατου κόμματος. Ούτε ο Ραγκούσης να την έγραφε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει, σπάω το μυαλό μου να δω ποιος συγγραφέας έχει πει κάποια τσιτάτα που μοιάζουν πάρα πολύ με Κοέλιο.


  Το ένα έλεγε "να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου", αν θυμάμαι καλά. Επίσης, ένα άλλο που έλεγε "Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία". Α, και ένα τελευταίο, συγχωρέστε με αλλά δεν καλοθυμάμαι πρόσωπα και πράγματα "κοιτάζω γύρω μου και βλέπω πρόσωπα ξεχωριστά".


  Τη βοήθεια του κοινού παρακαλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ιντεραμερικαν7 Μαρτίου 2014 - 2:30 μ.μ.

  Συγκεκριμένες πολιτικές δεν έχουν κόμματα με χρονια κοινοβουλευτική παρουσία - αυτό θα νοσταλγήσουμε ευχή και κατάρα; Θα νοσταλγήσουμε το ρουσφέτι, την συγκυριακή νομοθεσία ανάλογα με αυτούς που θα βολέψουμε; Και απο πού συνάγεται το "εγκαθετηλίκι" του ΣΘ; Συνταρακτικά τα επιχειρήματά σας δε λέω, όπως και του συντάκτη του "παραπολιτική". Κατά τα άλλα, θα ήταν απλά τίμιο και ηθικό να δώσουμε λίγο χρόνο στο ποτάμι και να το καταδικάσουμε αργότερα. Ισως από μόνο του σβύσει, ίσως προχωρήσει. Αυτή η λύσσα σας για κατηγόριες δεν είναι αντιληπτή. Φαντάζομαι ο ευχή και κατάρα είναι και ψυχίατρος, δεν εξηγείται αλλιώς η σωρεία κλινικών διαγνώσεων σε μιά παράγραφο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ευχή και κατάρα7 Μαρτίου 2014 - 3:26 μ.μ.

  Χαχαχαχα! Καλό! Ειδικά αυτό το συγγραφέας, "έγραψε"! Αλλά πολιτικός κληρονόμος του σκληροπυρηνικά απολίτικου και λαϊφσταϊλίστικου Γιωργάκη είναι ο Θεοθωράκης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον καιρό που κυριαρχούσε ο Παπανδρέου ο Θεοδωράκης εθήτευσε στη χάρη του. Ακόμη και το τερατικό του καθαγιασμού της πολιτικής νομιμοποίησης, αγιοποίσης του Βορίδη, που τον έκανε ο Παπανδρέου υπουργό, ο Θεοδωράκης με την εκπομπή του το διεκπεραίωσε. Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καταρχήν να πω ότι είναι λυπηρό και φανερώνει τουλάχιστον προχειρότητα το να μην υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις του ποταμιού για βασικά πολιτικά ζητήματα που να είναι μάλιστα αναρτημένες στη σελίδα του κόμματος.
  Κατά τα άλλα η μόνη διαφορά του ποταμιού στο θέμα αυτό με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα είναι ότι τα άλλα ονομάζουν θέσεις και πρόγραμμα έμα χυλο άπό γενικότητες που μόνο θέσεις και πρόγραμμα δεν συνιστούν, ενώ το ποτάμι δεν τις εμφανίζει καν (να φοβάται άραγε ο Στ Θεοδωράκης, μήπως του τις κλέψουν;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. τελικά δηλαδή μας λες ότι ο αγαπητός θεοδωράκης στην πραγματικότητα κλέβει ΓΑΠ! μπορεί και να ναι έτσι...εξάλλου τον ΓΑΠ πολύ εμίσησαν τις πολιτικές του και τα τις προσεγγίσεις του ουδείς...
  σε γενικές γραμμές, όντως ο θεοδωράκης προσπαθεί να υποκλέψει ΓΑΠ και θα θελε να γίνει ΓΑΠ στη θέση του. μόνο που ματαιοπονεί.

  α ρε ΓΑΠ το φάντασμά σου στοιχειώνει τους πάντες.

  υ.γ. ρε παίδες μήπως τελικά ο θεοδωράκης δεν είναι παρά λαγός του ΓΑΠ; μήπως τελικά δεν είναι παρά η ιντερνετική λάιφσταιλ κεντροαριστερή συνιστώσα της παράταξης που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές και θα έχει ως βασικό παίκτη το ΓΑΠ; τώρα μου `ρθε...αρχίζω να συμπαθώ ξαφνικά το ποτάμι!!!

  υ.γ.2 ο ΓΑΠ είναι πολιτικός, είχε και έχει αυθύπαρκτο πολιτικό λόγο και πολιτική πράξη (συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, άσχετο). και λίγο ή πολύ ακούγεται σε διεθνές επίπεδο, ενώ η επιρροή του υπήρξε καταλυτική στα πολιτικά πράγματα της χώρας (είτε θετικά, είτε αρνητικά) . αντίθετα, ο συμπαθής δημοσιογράφος θεοδωράκης μιμείται και "κλέβει", όπως ο ίδιος ομολόγησε δημοσίως. κλέβει την αριστερά, κλέβει τους φιλελεύθερους, κλέβει τον ΓΑΠ, κλέβει τη συμπάθεια του κόσμου στο δημοσιογραφικό του προφίλ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. όταν η πολιτική γίνεται απλώς προϊόν επικοινωνιακό. α ρε μπεμπε γκρίλο! να τελικά ποιον κλέβει περισσότερο ο συμπαθής μας "ηγέτης"...

  υ.γ. λέτε να χει σκάσει ο λάκης; αμ ο τράγκας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. μπορεί να μη σας αρέσει παραπολιτική - αλλά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δούμε αυτό το σχήμα στην βουλή κάποια στιγμή και το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ εκτός βουλής. Και τότε φαντάζομαι οτι τα ίδια θα γράφετε για έλλειψη προγράμματος και τα λοιπά.


  Σταματήστε να ψάχνετε για την τελειοποιημένη πρόταση. Διότι είδαμε από προτάσεις και σχέδια απο τους άλλους στην βουλή και πόσο καλά πάνε και πόσο τέλειο κράτος έχουν φτιάξει. Πάρτε το χαμπάρι- Κανείς πολιτικός στην βουλή αυτή την στιγμή έχει πρόταση πέραν απο ότι να λαικίζει και να λέει ότι γουστάρει ο κάθε ψηφοφόρος.


  Και σας πληροφορώ ότι στην αρχή και η Δράση και ο Τζήμερος τα ίδια χάλια ήταν. Η διαφορά είναι ότι δεν καταφέραν να πείσουν κανέναν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. είπαμε και πριν: είσαι πασόκος, δεν την παλεύεις με το ποτάμι και δεν χρειάζεται φοβερή ανάλυση. Εσύ ήθελες την πρώτη μέρα να έχει στον ιστοχώρο πλήρες πρόγραμμα 200 σελίδων pdf το οποίο και θα απέρριπτες γιατί είπαμε: είσαι π α σ ο κ ο ς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ευχή και κατάρα7 Μαρτίου 2014 - 11:21 μ.μ.

  Είμαι από αυτούς που πιθανολογούν σχετικά καλές επιδόσεις του μιντιακού αυτού εκλογικού πειράματος-οι ευρωεκλογές και η κάπως χαλαρότερη ψήφος τους το ευνοούν αυτό. Είναι άλλο λοιπόν να ξεμπροστιάζουμε τον απολίτικο και αποϊδεολογικοποιημένο χαρακτήρα αυτού του μορφώματος και του φαιδρού ηγέτη του και άλλο η σκληρή πραγματικότητα τέτοια σχήματα τελικά να παρεμβάλλονται με τη θνησιγενή παρουσία τους και να αναστατώνουν τη λειτουργία της πολιτικής δράσης. Είναι εφήμερα αρπακτικά όπως οι Χρυσαύγουλοι ή ο Beppe Grillo που παρασιτούν στα πλαίσια της κρίσης της πολιτικής χωρίς οι ίδιοι να είναι σε θέση να προσφέρουν τίποτε χρήσιμο αφού δεν έχουν ούτε τη στοιχειωδέστερη πνευματική συγκρότηση γι'αυτό. Από ό,τι έχω καταλάβει ο ίδιος η "Ηγέτης" Σταύρος Θεοδωράκης όχι μόνο ούτε μια ξένη γλώσσα δεν ξέρει αλλά ούτε τη πειθαρχία πνεύματος που απαιτεί η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου δεν έχει καν. Για καφενειακός Δελαπατρίδης μια χαρά είναι. Είναι στη κρίση του σοβαρού πληθυσμού αν κάνει για ηγέτης έστω και περιθωριακού κόμματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή