Μέχρι και η Ολλανδία είχε απειλήσει το 2012 να φύγει από το ευρώ!

30.4.14


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απείλησε το 2012 να βγάλει τη χώρα του από την Ευρωζώνη, εάν οι Βρυξέλλες προωθούσαν το σχέδιο τους για την επιβολή «μεταρρυθμιστικών συμβολαίων» στα κράτη μέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant που επικαλείται σειρά πηγών.

Στους Ευρωπαίους ηγέτες παρουσιάσθηκαν το 2012 σχέδια προτάσεων που υπεδείκνυαν την υπογραφή από τα κράτη - μέλη δεσμεύσεων «συμβατικής μορφής», οι οποίες αφορούσαν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να εφαρμόσουν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Οι προτάσεις επεκτείνονταν πέρα από τις υφιστάμενες υποχρεώσεις, όπως τα κριτήρια του Μάαστριχτ που δεσμεύουν τις χώρες να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ, επιβάλλοντας εξειδικευμένη για κάθε χώρα νομοθετική ατζέντα, με την οποία θα υποχρεώνονταν να θεσπίσουν συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ιδέα αυτή δεν ήταν δημοφιλής για τους ηγέτες των χωρών - μελών και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν σοκαρισμένος από το πόσο ευρύτατα μη δημοφιλή ήταν τα συγκεκριμένα σχέδια.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο Παραπολιτικής: Είχα γράψει σε ανύποπτη φάση ότι ανυπομονώ να διαβάσω το πρώτο βιβλίο που θα γράψει κάποτε ένας μέλος της Τρόικας για τα όσα είδε και έζησε στην Ελλάδα της κρίσης.

Πια, πιστεύω ότι το ίδιο ενδιαφέρον θα έχουν και τα βιβλία που θα γραφτούν για τα όσα συνέβαιναν στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, για τα όσα απίθανα και μη η κάθε χώρα έβαζε στη συζήτηση.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.