Παπανδρέου στο Bloomberg: Ήταν ζήτημα αρχών να καταψηφίσω, θυσίασαν πολλά οι Έλληνες για τις τράπεζες

1.4.14


Συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, με την ψήφο του κατά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μονοπωλεί τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη να ιδιωτικοποίησης των τραπεζών με απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο (μόνο) υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που  οι Έλληνες πολίτες έχουν θυσιάσει πολλά για τη σωτηρία τους. Προσέθεσε επίσης ότι με την ψήφο του ήθελε να αναδείξει τα συστηματικά προβλήματα του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα:

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

ΓΑΠ: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

Ρωτήθηκε και για τα σενάρια που τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα και απάντησε ότι είναι επικίνδυνο να σχολιάζει κανείς τέτοιες φήμες τη μέρα της Πρωταπριλιάς.

Το video εδώ και η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στα ελληνικά εδώ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.