Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν αλλάζουν κάθε ώρα οι κανόνες διεξαγωγής των εκλογών

28.4.14

Του Θεόδωρου Λιβάνιου*

Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι κανόνες διεξαγωγής μιας εκλογικής αναμέτρησης αλλάζουν κάθε μια ώρα σύμφωνα με τις πιέσεις, επιθυμίες ή συμφέροντα γνωστών λομπιστων.

Kαλώς ή κακώς υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα. Αυτό προέκυψε από νομοθετική διαδικασία στη βουλή και όχι από κάποιο δικτατορικό αναγκαστικό νόμο.

Υπάρχουν 2 νόμοι: Ο Καλλικράτης και ο Νόμος 3870 για τις εκλογικές δαπάνες. Καλοί ή κακοί, κουτσοί ή στραβοί, τέλειοι ή ελλείπεις μπορούσαν να αλλάξουν εγκαίρως. Το δε νόμο 3870 τον είχε υπερψηφίσει και η ΝΔ το καλοκαίρι του 2010.

Αλλά αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα και θυμίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου παραμονές των εκλογών του 89.

Από τον Ιανουάριο έχουν αλλάξει:

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, οι εκλογικές περιφέρειες σε μεγάλους δήμους, η διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων, ο κανόνας της ποσόστωσης στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων, η διάρκεια απαγόρευσης των προεκλογικών εμφανίσεων, η διάρκεια απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών και δεν ξέρω πόσα ακόμα δεν μου έρχονται στο μυαλό.

Νεότερο κεφάλαιο στο νέο έπος είναι η σχεδιαζόμενη πλήρης άρση του περιορισμού των τηλεοπτικών εμφανίσεων των υποψηφίων με αστεία επιχειρήματα. Κύριοι, σας αρέσει η διάταξη; Αλλάξτε την 6 μήνες πριν όχι 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές. Άσχετα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με την ουσία της διάταξης αποτελεί κανόνα. Και οι κανόνες δεν αλλάζουν ενώ παίζεται το παιχνίδι. Δεν γίνεται να ξεκινάει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου και στο 70' να αποφασίζουν να μην έχει οφσάιντ.

Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν μια σωστή διάταξη. Για ένα λόγο. Προσπαθούσε να βάλει τέλος στην διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος μεταξύ υποψηφίων και καναλιών. Πρόσφατα στη διακομματική επιτροπή που έγινε ενόψει της κατανομής των χώρων προβολής των εκλογών του Μαΐου υποψήφιος ευρωβουλευτής είπε ότι εμφανίζεται σε μόνο σε μικρά κανάλια και μάλιστα έναντι αμοιβής! Επίσης έβαζε τέλος σε εμφανίσεις των αγαπημένων παιδιών των καναλιών είτε αυτοί είναι υποψήφιοι είτε είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι εγκύκλιοι των εκλογών βγήκαν μία εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Ας σοβαρευτούν κάποιοι.

Θεόδωρος Λιβάνιος είναι γενικός γραμματέας του δήμου της Αθήνας.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.