Στην πολυδιάσπαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ποντάρει ο Βενιζέλος για την παραμονή του στην ηγεσία

15.5.14


Πίσω από τη διστακτική Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να κρυφτεί το βράδυ των εκλογών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναζητώντας ένα ακόμα τέχνασμα για την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος.

Σας προτείνω να διαβάσετε πίσω από τις λέξεις σε δυο αποστροφές του λόγου στην αποψινή συνέντευξη του στον Ant1:

-Aς τεθεί θέμα ηγεσίας. (...)Δεν κρίνομαι εγώ, κρίνεται η πορεία του τόπου. Η πορεία του τόπου κρίνεται. Είναι τόσο απλό. Το λέω αυτό γιατί εάν κάποιος νομίζει ότι επειδή αντιπαθεί εμένα πρέπει να τιμωρήσει τον τόπο, ας το ξανασκεφτεί.

-Τι θα συναξιολογήσετε το βράδυ των εκλογών; Και τα αποτελέσματα τα αυτοδιοικητικά;
Όλα. Τη γενική εντύπωση κα Χούκλη. Υπάρχει μια γενική αίσθηση, εσείς θα το κάνετε αυτό. Εσείς θα είστε στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ, θα συντονίζετε εκεί μια συζήτηση και θα υπάρχει ένα κλίμα και θα λένε διάφοροι διάφορα. Δεν μπορεί η συζήτηση να είναι ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο κρίσης και αστάθειας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε, δεν μπορούμε να πείσουμε τους ξένους, δεν μπορούμε να φέρουμε επενδύσεις. Είναι τραγικό αυτό. 

Νομίζω ότι παίρνει το εξής ρίσκο: εκτιμά ότι κανείς τελικά δεν θα τον αμφισβητήσει  με τρόπο συντεταγμένο. Πιστεύει ότι στο τέλος θα είναι τόσοι πολλοί οι υποψήφιοι διάδοχοι του, που δεν θα καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να τον ανατρέψουν.

Μια καλή λύση γι' αυτόν θα ήταν να επιδιώξει δήθεν να ανανεώσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του μέσα από μια συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα έχει το πλεονέκτημα ότι λογικά θα απουσιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου και ότι στελέχη όπως η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι σήμερα βουλευτές.

Η ιδέα του Βενιζέλου δεν είναι κακή στη θεωρία της. Το πρόβλημα γι' αυτόν είναι ότι πιθανότατα δεν θα έχει τον χρόνο για να γίνουν όλα αυτά καθώς ενδέχεται η καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι το θέμα της βραδιάς.

Μιας και έχει δηλώσει ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν πάει κάτι στραβά με την Ελιά, υποθέτω ότι το plan B του είναι να λάβει για τα μάτια του κόσμου κάποια πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης η οποία δεν θα ευδοκιμήσει, μόνο και μόνο για να λέει για χρόνια ότι αυτός προσπάθησε κτλ.

Όπως και να έχει, αν δεν τον διώξουν, δεν πρόκειται να φύγει έτσι απλά από μόνος του. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο.