Ένας Λουδοβίκος για την Κεντροαριστερά

6.5.14


Αν χαρακτηρίζει κάτι τη σοβαρή ηγεσία είναι η υπευθυνότητα. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν φοβήθηκαν ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στους μικρότερους φταίνε πάντα οι συνεργάτες τους· στους ελάχιστους φταίνε οι συνθήκες, ο καιρός, το γήπεδο.

Υπό την έννοια αυτή είναι αποκαλυπτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η δήλωση που έκανε το πρωτοπαλίκαρο του κ. Βενιζέλου κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ότι στις εκλογές της 25ης Μαΐου «δεν κρίνεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται η σταθερότητα της χώρας». Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ απέκτησε τον ανεύθυνο άρχοντά του. Αν κερδίσει η «Ελιά» κερδίζει ο ίδιος. Αν συντριβεί, χάνει η Ελλάδα. Ξέραμε ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, αλλά το να ταυτίζει την τύχη του με τη χώρα ξεπερνά και το «L’État, c’est moi» του 14ου Λουδοβίκου.

Θα συμφωνήσουμε ότι ο εκβιασμός είναι μέρος του πολιτικού παιγνίου. Τον έχουν ασκήσει σοβαρότερες ηγεσίες από αυτή που έχει σήμερα το συγκυβερνών κόμμα της χώρας. Μόνο που ο καλός εκβιασμός χρειάζεται επιδέξιους χειρισμούς. Κατ’ αρχάς αυτός που τον ασκεί δεν πρέπει να μοιάζει με τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του.

Απολαυστικός Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή εδώ.


--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.